fredag 20 mars 2009

Domaine Singla Castell Vell 2006

Tog bloggaren Finare vinare på orden och beställde en blandlåda från den lilla importören Vinik, som endast levererar till systembutiken i Söderhallarna och är specialiserad på sydfrankrike. Första provet blir Domaine Singlas Castell Vell, från Côte du Roussillion. Det är 100 % syrah för årgång 2006 (enligt info från Vinik), annars är det visst brukligt med 90 och 10 % grenache. Skitsamma. Vinet är maffigt. Stor koncentration av mörka bär, mörka körsbär, russin, plommon, mörk choklad, rostade ekfat och aningen tobak och lakrits (färgen är mörkt röd, dock ej ogenomtränglig). Smaken är stor, mycket frukt, friskt och bra med tanniner, men där frukten står i främsta rummet. Doften kommer igen i smaken men utökas med rostade ekfat (2/3 nya), kakao och blåbär. Vinet liknar en amarone (mörka körsbär, choklad och russin) med sina 15 volymprocent och koncentration (kör man med torkade druvor?). Det är mer kraft än elegans och jag tvivlar på att det vinner på lagring. Saknar syrahkaraktären med peppar, rökt korv och sydfrankrikes kryddor och örter. Pris? 210 kr, helt okej, det är ett seriöst vin, men saknar djup. Biodynamiskt odlat.
Domaine Singla Castell Vell 2006: 2,5p av 5

2 kommentarer:

  1. Vi testade en 2004 Castell Vell i veckan och den hade mognat ut väldigt fint. 2006 kändes relativt bråkig, örtbitter och ekig i jämförelse, 2005 var mer harmonisk.

    SvaraRadera
  2. Okej, bra att veta med lagringen. "Bråkig" var ett bra ord, ja 06an kändes inte helt sammansatt...

    SvaraRadera