lördag 28 februari 2009

Santa Duc 2004 - välkommen till kryddboden

Santa Duc Tradition, Gigondas södra Rhône, är en uppvisning av kryddor. Nymalen svartpeppar, enbär, timjan och viol. Doften är stor och det finns gott om rökiga aromer och köttiga toner, salami och rökt medvurst och lakrits Den mörka frukten består av svarta vinbär, björnbär och aningen slånbär, men det är kryddorna som slår hårdast. Det är ett robust och fylligt vin. Det finns en aning buljong- brända toner och animaliska mognadstoner. Färgen är granatröd med aningen brunröd kant. Strävheten finns fortfarande kvar och backar upp frukten och syran bra, men jag tror inte den blir så mycket bättre än så här (att vänta längre gör att vinet får mer buljongkaraktär, inget jag gillar och är ett tecken på övermoget vin). Vinet består av närmare 75 % grenache med sidekick av syrah, mourvedre och lite cinsault. Lagrat 14 månader på fat och stora tunnor. Årgång 2006 finns på bolaget nu. 175 kr, okej pris.
Santa Duc Tradition 2004: 3p av 5

fredag 27 februari 2009

Terra Sana sauvignon blanc 2007 - helt okej

Till den sydfranska fisksoppan med rouille kör jag en sydfransk sauvignon blanc. Terra Sana från Vin de Pays d'Oc, en tredjedel i soppan resten i glaset. Vinet är ekologiskt odlat. Färgen är ljus gul (vinet alltså, soppan är morotsfärgad och sjukt god), doften är stor med tydlig rökighet, nästan bränd karaktär, aromatisk, med vinbärsblad, örter och päron. Smaken är frisk, tropisk frukt (passion och persika) med aningen bittert slut som får mig att tänka på omogna krusbär. Vinet är okej för priset, men inte riktigt så elegant som jag hade hoppats. Beställningssortiment, 85 kronor. Producent är välkände Francois Lurton (jag köper hellre hans sauvignon blanc från bordeaux....).
Terra Sana sauvignon blanc 2007: 2,5 p av 5

fredag 20 februari 2009

Beryna Seleccion 2004 - Alicante nästa!

Beryna Seleccion 2004 har druvblandningen monastrell (mourvèdre) 50 % och 50 % cabernet, merlot, syrah och tempranillo. Producenten är Bodegas Bernabe Navarre, man har vingårdar Vilenaområdet i Alicanate, på över 500 meters höjd. Monastrelldruvorna kommer från 40-50 år gamla stockar. Musten är självrunnen och druvsorterna vinifieras separat. Lagring på franska små ekfat mellan 18-20 månader. Beryna Seleccion är ofiltrerat.

Vinet är mörkt rött, doften är stor och mycket fruktigt. De rostade faten är väl integrerade och jag hittar, svarta vinbär, körsbär, vanilj, choklad och aning örtighet (dill). Smaken är fyllig och mycket fruktig, och det dra till cassislikörhållet, men hålls upp av strama tanniner och hög, sval syra. Det är fortfarande ungt och det finns, förutom doftaromerna, lite tobaksaromer och aningen sjysst jordighet/nötighet i bakgrunden som ökar komplexiteten ytterligare. Ett bra vin för bra pengar (157 kr, nedasatt på Systembolaget).
Beryna Seleccion 2004: 3,5 p av 5

fredag 13 februari 2009

De Martino chardonnay - Dumlekola i flytande form

Chilensk chardonnay har aldrig tillhört mina favoriter. Men nu i februari kom det en single vineyard (Quebrada Seca, Limary Valley 22 km från Stilla havet) chardonnay från De Martino. Och förhoppningen, att det kanske finns en chardonnay från Chile med lite bourgognetouch, grusas ganska snabbt. Här är det mycket rostade ekfat. Stor doft av vanilj, smält smör, kolasnören och lite grape och blodapelsin. Smakrikt, hyfsad syra, men mycket kola, grape, vanilj och smält smör. Tänker på dumlekola, vaniljglass med Ohoj kolasås. Gott? Javisst! Men jag tröttnar ganska snabbt. 139 kr. (Ska vara inslag av mineral enligt baksideettiketten och Systembolaget, noop säger jag.)
De Martino chardonnay single vineyard 2006: 2p av 5

fredag 6 februari 2009

Chablis Saint Martin 2007

Chablis (halvflaska) från Domaine Laroche. Medelstor och typisk doft av citrus, päron, aningen vaniljton/smörighet från druvan och tydlig mineral, nästan rökig, från jordmånen. Smaken är mycket frisk, ren och syran är hög. Citrus, gröna äpplen, grape och aningen kryddig touch. Mineralkaraktären finns även i smaken. Okej vin (kostar ändå 75), aningen bitterhet och den höga syran gör vinet lite obalanserat för den backas inte upp av frukten. Dock ett plus för den tydliga mineralkaraktären.
Chablis Saint Martin 2007: 2,5 p av 5

söndag 1 februari 2009

Neudorf, Montirius och Taylors

Getostsallad med rostade pistagenötter, renstek och blåmögelost passar superbra till Neudorf chardonnay 2006, Montirius Le Clos 2005 och Taylor's Quinta Vargellas 1995, eller tvärtom om man vill. Det var i vart fall kombinationen igår kväll när N, Å och J var på besök.

Neudorf chardonnay (En av de bättre chardonnayproducenterna på Nya Zeeland, ursprung Nelson på sydön) har stor doft, tydliga rostade ekfat, citrusfrukter som grape och mandarin. Popcorntoner och jasminblom finns också med. Vinet är medelfylligt, mycket fruktigt med rostade fat, grape, tropisk frukt och nötter, där tankarna går till vit choklad och Toblerone. Hög och balanserad syra, strålande vin med nedsatt pris (185 kr) på Systembolaget.
Neudorf chardonnay 2006: 3,5 p av 5

Le Clos 2005 från Domaine Montirius, Vacqueyras, har en mörkröd färg, med rubinröd kant. Medelstor doft av björnbär, lite röktkorv, lakrits och kryddor som rosmarin och timjan. Vinet har inte fatlagrats (jäst och lagrat på cementtankar) och druvorna (grenache/syrah 50/50)är biodynamiskt odlade. Här är det terroir och druvor till hundra procent. Doften går igen i smaken, smaken är ung, fruktig med björnbär, peppar, lakrits/hallonbåtar, svarta vinbär, aningen nötig jordig ton med markerad strävhet. Fortfarande ung och lite knuten. Gillar det här skarpt, "endast" 170 kr och vinet kommer att bli bättre med lagring ... Privatimport från Franska Kvalitetsviner.
Le Clos 2005: 3,5 p av 5

Taylor's Quinta Vargellas 1995
, på halvflaska (vingårdsbetecknad vintage port, som görs vid lite sämre år än de klassiska vintageåren) har mycket mörk röd färg. Stor doft av fikon, russin och fat, aningen limkänsla till en början, men den försvinner efter ett tag. Med luftning kommer nougat, rosor och romrussin. Smaken är koncentrerad, fyllig, söt och doften kommer igen. Ett komplext vin. Mycket fällning i flaskan, men vinet är fortfarande ungt och går att lagra ytterligare tio år. Port när det är som näst bäst. Nedsatt pris på bolaget.
Taylor's Quinta Vargellas 1995: 4 p av 5