lördag 28 mars 2009

Rippon Pinot Noir 2006 - världsklass!

Rippon Vineyards Nya Zeeland, område Central Otago. Det här vinet är sjukt bra. Biodynamiskt odlat (naturjäst, nya fat) och vinmakaren Nick Mills, har jag för mig, jobbat hos Romanée Conti i Bourgogne. Vingården planterades tidigt 80-tal och tillhör klassikerna från området. Konstigt att det inte har någon representant i Sverige, jag fick tag i en låda i Danmark (privatimport via Systembolaget). Färgen är ljust röd. Doften är stor och till en början med typiska hallonfrukter, ingefära och rostade kaffetoner (kaffekaramell). Efter ett tag kommer det jag väntat på, den härliga jord- och mineraltonen (grusdamm, nypåtad jord), som pekar på att man vet vad man gör på Rippon. Doften är komplex och jag hittar även lite mörk tobak och sötlakrits. Smaken är frisk som ett lingon, frukten är härlig av sura körsbär, hallon och lite violtoner. Taninnerna är mjuka och vinet är grymt slankt med kryddor, rostade fat och färska örter i eftersmaken. Balanserat och inte alls så där överdådigt som vissa Nya Zeeländska pinoer kan vara. Detta är bourgogne down under. Vinet är fortfarande ungt och knutet, det här kommer att växa, växa och växa ... Att vingården ligger vid Wanakasjön, typ vackraste platsen på Nya Zeeland ;) gör inte saken sämre. Sätter 4 poäng, för det här blir 5 om några år och jag är jävligt glad att jag köpte en hel låda.Rippon Pinot Noir 2006: 4p av 5

fredag 27 mars 2009

Bourgogne Les Murelles Chardonnay 2007

Vit bourgogne för under 100 kr är inte så vanligt. Det här är från Domaine Roux Père & Fils. Vinet är jäst på ekfat där endast 1/6 var nya och sen lagrat på ståltank. Vinet har ljusgul färg, medelstor doft av mineral, röda äpplen, citrus, apelsin och aningen fat. Frisk smak och typisk burgundiska nöttoner. Dock inte så smakrik mer elegant, nästan tråkig, och mineraltouch. Helt okej men väntat mig mer.
Bourgogne Les Murelles 2007: 2p av 5

fredag 20 mars 2009

Domaine Singla Castell Vell 2006

Tog bloggaren Finare vinare på orden och beställde en blandlåda från den lilla importören Vinik, som endast levererar till systembutiken i Söderhallarna och är specialiserad på sydfrankrike. Första provet blir Domaine Singlas Castell Vell, från Côte du Roussillion. Det är 100 % syrah för årgång 2006 (enligt info från Vinik), annars är det visst brukligt med 90 och 10 % grenache. Skitsamma. Vinet är maffigt. Stor koncentration av mörka bär, mörka körsbär, russin, plommon, mörk choklad, rostade ekfat och aningen tobak och lakrits (färgen är mörkt röd, dock ej ogenomtränglig). Smaken är stor, mycket frukt, friskt och bra med tanniner, men där frukten står i främsta rummet. Doften kommer igen i smaken men utökas med rostade ekfat (2/3 nya), kakao och blåbär. Vinet liknar en amarone (mörka körsbär, choklad och russin) med sina 15 volymprocent och koncentration (kör man med torkade druvor?). Det är mer kraft än elegans och jag tvivlar på att det vinner på lagring. Saknar syrahkaraktären med peppar, rökt korv och sydfrankrikes kryddor och örter. Pris? 210 kr, helt okej, det är ett seriöst vin, men saknar djup. Biodynamiskt odlat.
Domaine Singla Castell Vell 2006: 2,5p av 5

lördag 14 mars 2009

Zull Riesling Innere Bergen 2003

Sex viner från Österrike igår följs upp av ett riesling från Niederösterreich, distrikten Weinwiertel. Producenten är en liten producent, familjen Zull. Druvorna har växt på 200-300 meters höjd. Vinet är gult i färgen. Doften är utvecklad med petroleum, honung och ananas och grapefrukt och aningen färska örter (salvia). Smaken känns tyvärr lite trött, men jag hittar apelsin, grape och honung. Tyvärr saknas friskheten och vinet har sett sina bästa dagar, antar att årgången även i Österrike var varm. 112 kr på bolaget, nedsatt pris (inte så lustigt kanske ...)
Zull Riesling Innere Bergen 2003: 1,5 p av 5

Österrikeprovning på Lidingö

Igår var det dags igen att träffa polarna och prova vin. J hade köpt med sig fyra viner från Österrike från julresan och hade sedan kompletterat med två viner från bolaget. Två vita och fyra röda var upplägget för kvällen. Först ut en grüner veltliner.

Nikolaihof grüner veltliner 2007, Wachau
Biodynamisk producent som enligt hemsidan är det äldsta vinhuset i Österrike, med anor från romartiden. Till vinet: Färgen är ljusgul. Doften är relativt stor, aromatisk och fruktig. Citrus, päron och aningen honung. Den karaktäristiska kryddigheten finns där i form av aningen vitpeppar. Smaken är mycket frisk, torr och tydlig fruktighet med inslag av citrus, blodgrape lite mineral. Bra balans och jag gillar den friska syran! Inköpt i Österrike, ca 12 euro.

Hiedler riesling Heiligenstein, 2006, Kamptal
Producenten finns i kända vinstaden Langenlois och har anor från mitten av 1800-talet. Den här är från vingården Heiligenstein som har en lutning på 25 %. Vinet har ljus gul med aningen gyllene toner. Doften är stor med tydlig petroleum, honung och tropisk frukt, tankarna går till ananas och M associerar till mango. Det finns också mineral och lite jordiga toner. Smaken är generös och vinet har lite skön fetma. Torrt med kansken aningen restsötma? Dock är eftersmaken lite kort för att klockorna ska ringa.
Inköpt på bolaget för 169 kr, nedsatt pris.

Zantho St. Laurent 2007, Burgenland
Dags för kvällen första röda. Zantho är en ny vinproducent, första vinet kom 2001, och man håller till i regionen Burgenland, nära den Ungerska gränsen. Druvan st laurent har sin hemvist i Österrike, men är inte helt lätt att odla (lättangripna av botrytis) och tillhör heller inte de mest odlade, även om vissa menar att den liknar pinot noir vid bra torra år. Vinet är klar ljust rött. Doften är medelstor, frisk och fruktig. Viol och hallon, men även lakrits och örter finns där. Smaken är mjuk och lite lättare stil. Väldigt friskt nästan lingonsyrligt med röda bär, hallon och lakrits i smaken. Lite bitter/kärv avslutning. Inköpt i Österrike för ca 12 euro.

Heideboden Zweigelt 2006, Sheiblhofer, Burgenland

Dagens första zweigelt av tre. I familjen Sheiblhofer är det inte bara pappa Johann som är vinmakare utan även sonen Erich har sedan år 2000 ett eget märke. I kväll möts de sida vid sida. Heideboden är gjort av pappan. Färgen är granatäpplerött och med klar lyster. Doften är medelstor, ung och fruktig. Jag hittar mörka bär, vanilj, plommon och aningen tobak. Smaken är ung, frisk och klart fruktig, tanninerna är inte särskilt framträdande. Hittar svarta vinbär, aningen gummiton och lakrits. Balanserat vin med lite torrt slut. Inköpt för ca 7 euro.

Scheiblhofer Zweigelt Prädium 2007, Burgenland
Sonen Erich har praktiserat vinmakning i Kalifornien. Och det märks. Färgen är mycket mörkt röd med lilablå kant. Doften är stor, med mycket fatvanilj (nya franska och amerikanska ekfat, enligt hemsidan). Tyvärr är resten inte så angenämn, det här är tänkt att vara kraftfullt och friskt, men det blir mest kokt och lite druvjuice över det. I smaken finns det gott om tanniner men även lite potatisskal och rödbeta. M slår huvudet på spiken o säger: "tomatsoppa". Enligt J är sonens viner väldigt populära i hemlandet, men i kvällens drabbning vinner pappa Johann klart. Inköpt för ca 17 euro.

Jurtschitsch Ried Tanzer Zweigelt reserve 2005, Kamptal
Det här är en topproducent och detta är ett av deras prestigevin. Vingården heter Ried Tanzer och endast de bästa druvorna väljs. Ekfatslagrad på fransk Allier 300-liters fat. Färgen är mörkt röd, med lite ljusare kant. Doften är stor och det finns tydliga rostade kaffebönor, mörka bär och läder. Det finns även drag åt svartpeppar och rökt kött, dvs inte så olikt en syrah från norra Rhône! Smaken är medelfyllig. Vinet är friskt och fruktigt och känns ännu ungt med gott om tanniner. Körsbär, kaffe och svart te framträder mest. Vinet är smakrikt samtidigt som det är ganska elegant. Helt klart kvällens bästa vin, även det dyraste. Dock rea på bolaget, 223 kr (ordinarie 279).

Tack J för provningen. Och den goda maten - där rieslingen satt allra bäst ;-)!