Luigi Pira drivs av bröderna Giampaolo och Romolo. Pira hör till den nya skara Baroloproducenter som har slagit igenom på senare år. Egendomen startade på 50-talet, men man gjorde egen buteljerad Barolo första gången tidigt 90-tal. Innan dess var det att odla och sälja druvorna eller att sälja på bulk till negocianter. Kvällens vin är en grymt läskande Dolcetto. Med klar röd till blålila färg. Doften är stor, ung och frisk, nästan blommig i tonen. Det är som en bukett av nyutslagna rosor, kompad av körsbär, skogshallon och lakrits. Men efter en timme i glaset har vinet utvecklat toner av lite jord, snus och muskot som väver ihop intrycken till en härlig matta av dofter.
Smaken är som sig bör lättare, mycket frisk och ungdomlig fruktsyrlig. I början är vinet lite för friskt och frukten har inte hunnit utvecklats - gröna bananer och lite stjälkigt. Men precis som med doften så växer smaken efter hand. Här hittar jag till slut körsbärskärnor, hallon, lakrits och plommon, men även med örtiga inslag som gör att tankarna går till södra Rhône och grenache/mourvedre-baserande viner. Imponerande är också att vinet är torrt i slutet, är fräscht trots 14 % alkohol och att man kan känna småkorniga tanniner. Det här är ingen fruktbomb, inte heller ett stort och djupt vin - men det håller ihop i alla delar och det är charmigt till tusen. 135 kr och ny lansering i dag på Systembolagets vinkällarbutiker. Fakta om vinet och producenten går att läsa på Michael Skurnik Wines.
Dolcetto d'Alba 2008 Luigi Pira: 3,5p av 5
fredag 15 januari 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar