fredag 26 mars 2010

Schloss Vollrads Riesling Trocken 2008

Vet inte vad jag ska säga: men flaskan är inte i min smak, ser ut som en avlång grön lampfot från 70-talet, ful. Jag tvekade om jag skulle köpa vinet överhuvudtaget. Flaskan har bytt utseende sedan jag drack den senast, som i och för sig var minst 10 år sedan :-). Men då gillade jag vinet skarpt, bra syra, mineral och mycket vin för pengarna. Men nu startar vinet i uppförsbacke från början - det kommer också med glaskork (ska det vara exklusivt eller?). Färgen är ljusgul, med klart grön nyans. Doften är fruktig med tydliga mineraldrag (ja!). Vinet är aningen jästaromatiskt, men framförallt doftar det gröna äpplen, fläder, citrus och grapefrukt, friska toner av mineral och våta stenar fläktar frisk i näsborrarna. Inte alls dumt faktiskt. Smaken är minsann väldigt friskt (i o för sig inte så överraskande när det gäller Rheingau), med gråpäronfrukt, grape, fläder och persika. Det är torrt med kanske en uns sötma (8 gram/liter) och lite sprits. Avslutningen är lite bitter åt det negativa hållet (hårt pressade druvor?), som drar ner intrycken ikväll. Okej vin (gott, säger frugan) för 99 kronor, men flaskan utstrålar inte direkt självförtroende. Tvärtom.
Schloss Vollrads Riesling
Trocken 2008: 3p av 5

3 kommentarer:

 1. Själv tycker jag flaskan är en av de snyggare på SB.

  P.

  SvaraRadera
 2. Hej Birk!
  En intressant påhällsning, oavsett flaskform :) Fungerar denna bäst själv eller med matsällskap? Tycker ibland att det är svårt att matcha ett halvtorrt torrt vin.
  // David

  SvaraRadera
 3. P. kul att du gillar flaskan, ja den sticker ju ut jämfört med den gamla, som var vanlig slät och brunt glas. Men snygg...

  Svensson, vi käkade en vanlig/enkel fisksoppa (morötter, fänkål, lök, tomat) med riven citronskal/saft som matchade syran i vinet. Vinet är torrt, om jag var otydlig i bloggen. Men halvtorra tyska har nästan alltid bra med syra så fiskrätter, eller varför inte asiatiskt där sötman stillar hettan funkar också bra, tycker jag.

  SvaraRadera