fredag 14 maj 2010

The Raptor Post 2007

Sydafrikanska Tulbagh Mountain Vineyards är en ekologisk producent som koncentrerar sig på syrah, cabernet sauvignon och mourvèdre. Det här vinet är deras enklaste, med alla tre druvsorterna (59% syrah, 32 cabernet och 9% mourvèdre), gamla fat och ingen filtrering eller klarning. Vingården planterades i början av 2000-talet och med vinmakarparet Rebecca Tanner och Paul Nichols vid rodret går man mer och mer åt holistisk och biodynamisk odling. Färgen är mörkröd, med rödlila kant. Doften är stor, fruktig och med tydliga syrahtoner blandat med cabbens svartvinbär. För att vara mer exakt så blir anteckningarna gummi, viol, enbär, färska örter, sötlakrits och aningen våt jord. Det finns också toner av solmogna jordgubbar och hallon, eller varför inte körsbär. Smaken är medelfyllig, med bra och frisk fruktsyra, balanserat av unga tanniner och härlig frukt. Aromerna från doften kommer igen och det är lite viol/svartvinbärsnickel över smaken. Härligt friskt (lite sura körsbär), med bra balans och pepprigt slut. Den sydafrikanska rökigheten lyser i stort sett med sin frånvaro. Alkoholen är "bara" på 13,5 procent och det imponerar. Vinet lika så med sin rena fruktiga, balanserade stil och där fatkaraktären kan anas utan att märkas. Det här är bra vinmakning. Finns i beställningssortimentet för 149 kr.
The Raptor Post 2007: 3,5p av 5

2 kommentarer:

  1. Druckit detta vin till en grillat ryggbiff med bea ikväll. Man känner direkt igen röken från sydafrika men den klarar sig faktiskt bättre än vad man brukar förvänta sig från denna region. Det blir återköp mest för variationens skull men hade nog satt det till max 3 själv.

    P.

    SvaraRadera
  2. kul att du gillade den, ja den där röken finns kanske där mer än vad jag ville erkänna ;)... i vart fall ett bra vin. Tack P för inlägget.

    SvaraRadera