lördag 5 juni 2010

Montirius Le Clos 2007

Vacqueyras at it's best? Ja, ikväll levererar bioproducenten Montirius ett högklassigt vin (ännu ett, 2005:an är bloggad om här). 50 grenache, 50 syrah och noll fatbehandling. Syrahn är mest framträdande vid den första sniffen: gummi, peppar och aningen viol. Tankarna går först till norra Rhône och Cornas, men det är för örtigt, med muskot, timjan, rosmarin, enbär, lavendel och hallon, plommon blandas med jordgubbar. Den jordiga doften är så ren som efter ett sommarregn. Men det finns mer: lakrits (lakritsal), svampskog och stjärnanis. Vad jag gillar när det är så här - bara druva och moderjord. Vinet är givetvis friskt (körsbärskärnor) och det är gott om tanniner och fyllighet. Ungt och det finns mer att hämta här, för den som orkar vänta 5-10 år. Och trots 2007 så är det inte alls sötfruktigt som många andra 07-viner. Alkoholens 14 % är inbäddad på ett bra sätt och jag lyfter på hatten för Montirius Le Clos!
Montirius Le Clos 2007: 4p av 5

4 kommentarer:

  1. Jag har precis druckit enda flaskan jag har av denna. Instämmer helt. Borde köpt fler. Fan.

    P.

    SvaraRadera
  2. Finns kvar! Vi instämmer helt och fullt, det här är så jäkla bra. Just att alkoholen inte märks alls, mineralerna är så framträdande och sötman så återhållen. Klockrent vin!

    SvaraRadera
  3. Ahh den är släppt på nytt! Köpte den förra svängen. Får bli att fixa fler. Tack!

    P.

    SvaraRadera
  4. Ja det är strålande vin (mer av allt jmf med 05a). Såg också att fler flaskor kommit in på bolaget ....

    SvaraRadera