lördag 1 januari 2011

Billig bordeaux slår bourgogne

Nyår, anka och pinot. En Corton 2006 (Clos du Roi) från producenten Domaine de la Pousse d'Or får blir årets sista vin tillsammans med Rippon Pinot Noir 2006, Central Otago och Château Fourcas Dupré 2001 (Listrac-Médoc). Matchande maträtt är ankbröst, svampfyllda vita kroppkakor (svampen kryddad med kryddpeppar och västerbottenost) och sechuanpepparsås. Corton öppnar med röd till ljustegelbrun färg. Doften är knuten till en början, med jord, lera och grusdam som första intryck. Efter luftning kommer det fram tydliga rostade kaffetoner, skogshallon, lingonris, kryddor och ceder/cigarrlåda. Smaken är slank, med tydlig, nästan bitande fruktsyra. Lingon, hallon, med tydliga rostade kaffetoner, men även sköna knallpulvertoner. Det finns aningen utvecklande drag av läder och torkad frukt. Slutet är lite kärnbitter på ett positivt sätt. Rippon visar upp mer frukt och inte lika hög syra. Doften är omedelbar (här krävs ingen luftning)med hallon, jordgubbar, muskot, multna löv, kaffe och typisk kryddighet. Smaken är mer fruktig och doftaromerna kommer igen, med kaffe och aningen mynta. Gott och inte lika krävande som bourgognen. Jag gillar båda, även om Pousse d'Or kanske är lite av en besvikelse. 2006 är i och för sig ingen toppårgång, syran lite väl vass och syrlig. Inköpt på rea för cirka 350 kronor.

Nä, då är faktiskt reserven Fourcas Dupré kvällens prisvärda vinnare. Alla klassiska drag finns där: stall, animaliska drag, ceder, kaffe, blyerts, multna löv och svarta vinbär. Mogen och drickfärdigt med mjuka tanniner, härlig slank syra och torrt slut. För 159 kronor är det snudd på fynd. Det är inget stort vin, men att få ett moget vin för detta pris är ju alltid roligt. 54 procent cabernet sauvignon, 39 merlot, resten cabernet franc och så lite petit verdot (1 procent).

Nyårskvällens skumpa var Veuve Fourny R Extra Brut. För 319 kronor är det strålande med mycket grapefrukt, apelsinsyror blandat med rostade brödtoner (nästan vaniljkräm i doften som drar åt det nötiga), mineral, krita och gula äpplen. Gräddig mousse, små bubblor och härlig hög fruktsyra. Ännu ungt, men kommer att bli strålande om ett par år. Alla tre druvsorter men majoriteten är chardonnay och basvinet är fatjäst och vingårdarna sköts biodynamiskt. God fortsättning och kanske mer champagne skulle vara ett bra nyårslöfte? för detta var väldigt bra. Finare Vinare verkar tycka som jag.

2 kommentarer:

  1. Jäklar, här blir man både hungrig och törstig när man läser :-) Låter som ett trevligt nyår tycker jag. Jag tar till mig tipsen om Forcas Dupré och Fourny, låter lovande. God fortsättning!

    SvaraRadera
  2. Herren, tack. Det ska nog bli "god" fortsättning det här bloggåret också. Duprén höll ett par dagar efter nyår faktiskt, även pinoterna hade kvar att ge av de skvättar som blev över. Rippon allra bäst faktiskt. Gott nytt!

    SvaraRadera