söndag 20 februari 2011

Boom Boom - ekchips?

Boom Boom Syrah 2008 från Columbia Valley (Washington State, US) är mörkt, kompakt, rödblå i färgen. Doften är stor, inställsam och vidöppen med fatvanilj, lakrits, mörka bär och chokladmousse. Det här är godis för vuxna. Det finns lite rökt kött och pepparkorn i botten någonstans, men det sköljs över av de rostade faten (10 månader på fransk ek ska det visst vara, men jag är tveksam till det med den påklistrade vaniljtonen...) - eller är det ekchips med extra "chocolate, medium toast"? Smaken är mjuk med bra läskande syra (som drar åt grön paprika). Tanninerna lyser med sin frånvaro som en skoltrött tonåring. Det är dock inte syltigt eller trött på något vis - men däremot saftigt och med lite bittert slut. Vanilj- och lakritsstången kör om varandra även i smaken, som om det vore bänkpresstävling på gymmet. Enligt Charles Smith själv är detta vin gjort för snabb konsumtion - och visst är det så. Jag borde inte lägga så mycket analys på det här. Men varför inte köpa en Lindeman Shiraz eller någon annan från Down Under - till billigare pris? Boom Boom kostar 124 escados i BS, för dyrt även för en Solside-bo. Och så borde det stå Shiraz istället för Syrah på etiketten - det är den stilen på vinet.
Boom Boom Syrah 2008: 2p av 5

3 kommentarer:

  1. Tycker vinet är bra, och kvalitén är det inget fel på. Ekchips kan du glömma när det handlar om denna producent, hans viner är riktigt seriösa. Han gör en riesling som heter Kung fu grill i det lägre prissegmentet som är snuskigt bra...Varför borde det heta shiraz när det är gjord på syran.? Ska många sydfransoser skriva shiraz på sina flaskor, finns många därifrån som är betydligt fläskigare än denna "shiraz"

    SvaraRadera
  2. Oavsett chips eller inte, så är det för mycket fat för min smak, vanilj och lite bränd karaktär (typ créme brûlee). Men det är väldigt lustigt att producenten kan få fram så mycket vanilj och chokladtoner med fransk ek och bara 20 % nya, på 10 månader ... Shiraz signalerar nya världen stil, typ den som Aussie står för - o vinet är mer likt deras shiraz-variant än den franska med sina peppartoner och blommig viol. Kung Fu Girl är ett bra vin: http://birkomvin.blogspot.com/search?q=kung+fu

    SvaraRadera
  3. Anonym: Ja, många sydfransoser skriver shiraz på sina flaskor just för att signalera den stilen. Tycker det är en utmärkt varudeklaration för mig som gillar syrah men inte är överdrivet förtjust i shiraz.

    SvaraRadera