lördag 5 februari 2011

Puligny-Montrachet V.V. 2007 Vincent Girardin

Det här är grymt bra. Ren, smakrik och terroir-driven bourgogne sitter så jävla bra vissa kvällar. Färgen är gul med gröna nyanser. Doften är ungdomlig och subtil med gula äpplen, lime och plommon, tydlig mineral av knallpulver och nykrossad sten. Men här finns givetvis också lagom med toner av rostade ekfat, brynt smör och nötter som lirar ihop med det blommiga inslaget av jasmin-te. Smaken är i harmoni med doften, men har också kryddiga inslag av anis och örter. Fruktsyran är ett kapitel för sig. Tror inte jag har provat ett vin med denna höga och klockrena syra av blodgrape med finess av lime - stramt och knivskarpt. Ja, syran blir nästan för mycket. Men jag klagar egentligen inte - Vincent Girardin kommun-Puligny-Montrachet är exakt min typ av vin. Eftersmaken klingar av i långsam takt och mineralen ligger och kittlar i flera minuter. Vinet är lite för ungt i dag och syran får gärna rundas av, men vad bra det är redan nu! Februarisläpp för 299 kr, 169 för halvflaskan. Producenten kör minimalt med inverkan i processen, handskörd, två sorteringar av druvorna, vildjäst och lång lagring på jästfällningen, mestadels använda fat. Biodynamiskt från 2009 och 91 poäng av Mr Parker.
Puligny-Montrachet Les Vieilles Vignes 2007 (Vincent Girardin): 4p av 5

5 kommentarer:

 1. Köpte några Girardin i släppet jag med, men hade tänkt att låta dem ligga till sig en del. Nu blir man ju sugen att tjyvtesta.......

  SvaraRadera
 2. det var en halvflaska som provades. Tycker du ska testa tror inte du blirbesviken. Lufta o drick inte för kallt är mitt tips

  SvaraRadera
 3. Bra tänkt. Jag glömmer alltid att det finns halvor för ändamålet.

  SvaraRadera
 4. Det där låter riktigt gott. Tycker verkligen om vit bourgogne, men det är så sällan det är rätt balans. Ofta för mkt ek, eller för låg syra, eller bara allmänt andefattigt och för hög prislapp. Detta låter rätt. Ska provas. Även lillasyskonet Girardin "Bourgogne Blanc - Cuvee St Vincent" är helt OK. Har du provat? Kan/vill du jämföra?

  SvaraRadera
 5. Vinintresserad, har inte provat St Vincent. Men den här Pulignyn är kanon med väl avvägd fat och mycket hög syra, så du behöver inte vara rädd för att det ska vara andefattigt :)

  SvaraRadera