lördag 26 november 2011

Chateau Limbourg blanc 2005

Ny favoritkombination, mogen vit bordeaux till hummer, smält smör och citron. Smakerna gifter sig totalt, och här måste man nog köpa på sig lite vita bordeauxer och lagra (oftast går de åt första året, typ...). Limbourg har gul färg (som drar till det guldgula dag 2). Doften är öppen och stor med tydliga aromatiska drag av vax, honung, rostade nöter, gummi och fatvanilj, blandat med grapefruktskal och mineral. Det är rejält utvecklat och vaxigt, men det finns spår av sura krusbär och svartvinbärsblad. Smaken är rejält syrlig och fyllig med nötter, gummi, vax, honung och fatvanilj. Frukten finns där även om den känns som att den sjunger på sista versen. Men jag upplever att Limbourg är perfekt att dricka nu. Smakrikt, moget men ändå fräscht. Och sen perfekt till ny kokt hummer. Tidigare bloggat här.
Chateau Limbourg blanc 2005: 4p av 5

2 kommentarer:

  1. Kul att läsa om den här. Vi har några flaskor som ligger och väntar. Av din beskrivning att döma låter vi dem ligga kvar några år till, som planerat.

    SvaraRadera
  2. Gôut, kanske läge att testa en flaska nu, bara för att kolla hur den ligger till, liksom. Men om ni gillar rejält mogen vit bdx, så kan ni vänta ett par år. Jag gillar när vinet är lite mitt i mellan fullmoget och ungt. Detta var sista flaskan, tyvärr...

    SvaraRadera