lördag 31 december 2011

Rippon pinot noir 2006

Så här på småtimmarna, på det nya året. Dags att sparka igång bloggen efter julhelgen... (knappast ett nyårslöfte, att det ska bli fler poster under 2012, men kanske lite fler än 2011...). Rippon kommer i ljusröd färg, med inte helt klar nyans (vinet är oklarat och ofiltrerat). Pinotaromerna lyser upp som nyårsrakter med kokta jordgubbar, mosade hallon och indiska kryddor. Det är utvecklat med svamptoner, mossa, insjölera och sandelträ. Här finns gott om lyxigt rostat kaffe, som inte står bordeaux långt efter. Lakritsrot, mineral och våt jord. Smaken är grymt slank med perfekt syra, bra tryck i frukten och inga tanniner. Ja, visst är det igenkännbart nya zeeländskt, men ack så burgundiskt. Bara 13 procent alkohol och inga syltiga toner "what so ever". Fan, gott nytt år bloggers. High five... (tidigare bloggat).
Rippon Pinot Noir 2006: 5p av 5

lördag 10 december 2011

Azelia Barolo 2006

Vingården startades av Luigi Scavino och det finns släktskap med den mer kända Enrico Scavino (Paolo Scavino). Druvorna kommer från Serralunga och Castiglione, genomsnitt 20 år gamla rankor och lagras på slavonska, stora, fat. Vinet då? Här kommer det sköna dofter av viol, nyponros, grusdamm, svart te och rönnbär. Smaken är dansant lätt men ändå klassisk sträv och kraftfull med knivskarp syra. Det är inga problem med frukten som gör att vinet känns väldigt balanserat med skön mineral och grusig tanninkaraktär. Alkoholen tickar in på 14,5 procent och det känns lite eldigt, om jag ska vara lite kritisk. Men överlag är detta ett riktigt bra vin, som växer under kvällen och aromerna utökas med lite nötig känsla och körsbärskärnor. Känns helt okej att dricka nu, men tål givetvis flera år till för lagring. Barolo har inte varit en favorit, men långsam börja förstå dess storhet och matvänlighet. Azelias standardbarolo är riktigt bra för 315 kr. Mer info på bolis eller på skurnikwines.
Azelia Barolo 2006: 3,5p av 5