tisdag 31 juli 2012

Domaine Roger Perrin CdP 2007 "Föll ner ganska död"

Och trollet föll ner ganska död, så går sagan om Bockarna Bruse, och ganska dött är kvällens vin. Här kommer en roströd färg och nosen doftar järn, torkade fikon, lite lagerblad, lakrits, gummi och grus. Men jag väntar på mer, men det händer inte så mycket. Smaken är fyllig med hyfsad syra, men inga tanniner och  ganska eldig svans (15 %). Frukten är ganska klen, men lite russin och fikon finns där. Nä, här finns inget större hopp tror jag. En typisk 07:a, frukten faller ihop och det blir mest syrligt och lite eldigt. Visst finns det klassiska drag, men väldigt subtila sådana och det blir mest ett jasså...
Domaine Roger Perrin CdP 2007: 2,5p av 5

söndag 29 juli 2012

Montirius Confindentiel 2005

Inga större förväntningar, då tidigare prov för ett par år sedan var för mycket av allt och lite eldigt (15 %). Men med ett antal år på nacken så har delarna fallit på plats. Färgen är mörk röd och inga mognadstecken. Doften är med från första stund och växer med luft och tid. Här finns mörk frukt som björnbär, svartvinbärsnickel och katrinplommon. Till det kommer rökt kött, svarta oliver, jord, vaniljtobak, ceder, te och fruktpaj. Smaken är fyllig med bra syra och rejält med tanniner. Nedslipande, pulvriga och tydliga. Här finns grusiga mineraler som ger plus i min bok. Riktigt bra vin som börja ge ifrån sig grenache och mourvedre-markörer av klass.
Montirius Confindentiel 2005: 4p av 5

onsdag 18 juli 2012

Printi Riserva 2006

Ännu ett vin med nedsatt pris på bolaget. Har tidigare spanat in vinet efter läsning av svenssonsmakaren, så nu för 219 kr så "slog" jag till. Färgen är rödbrun-orange och doften är stor av tjära, rosor, läder, nötkräm, kryddor, nypon och lite bränd ton. Ganska läcker dov doft och vinet känns redan tillgängligt. Smaken är fyllig och rejält sträv. Med pulvriga tanniner är det rejält krävande för gommen. Syran är bra med och det finns bra med frukt. Vinet är smakrikt och utvecklat, men räcker till för flera års lagring till. Det som stör är att det är lite eldigt i svansen (14,5%) och den brända tonen går åt cola och jag tänker på att vinet påminner om bourbonen Jack Daniels... Men som alternativ till dyrare barolos och barbarescos är Printi Riserva bra. Doften ändras genom kvällen och det går att pricka av doften till höger och vänster. Gott så. Ursprung Roero, Piemonte. Druva Nebbiolo.
Printi Riserva 2006: 3,5p av 5

måndag 16 juli 2012

Fieuzal blanc 2008

Ordinarie pris  490, sänkt till 329 kr. Kan det vara ett fynd...? Eh nä. Visst finns det klassiska markörer som nässlor, mineral, lime, grapefrukt och gröna äpplen. Doften är i bra form då det tillkommer rostade ekfat, nötter, vanilj och kola. Men smaken gör mig besviken, med för mycket fat och lite för låg syra. Det blir nästa lite tropiskt och honungsaktigt. Visst finns det här lite utveckling (honung), men jag hade förväntat mig mer mineral, inte lika stor fet munkänsla som nu. Rostade ekfat i all ära, men för Fieuzal 2008 blev det lite för mycket.
Chateau Fieuzal Blanc 2008: 3p av 5

söndag 15 juli 2012

Rippon är aldrig fel

Snart är lådan slut  med Rippon Pinot Noir 2006 (Lake Wanaka, Central Otago), men oj vad varje flaska har varit bra. Rent goda, med massor av pinotkaraktär i burgundisk stil, trots en växtplats som ligger på sydön på Nya Zeeland. Kvällens flaska bjuder på rödbrun, ljus färg. Doften är fylld av mogen pinot som mogna jordgubbar, höstlöv, jord, muskot, mynta, mörk choklad, kaffe och lakritsrot. Att skriva komplex i anteckningsblocket har jag inga tveksamheter till. Smaken är slank, mogen med ytterst få tanniner, men med frisk lingonsyrlig syra. Frukten är i behåll med jordgubbar och lite sura rönnbär. Här finns också lite malörtsbitterhet i den långa eftersmaken. Nä, Rippon är aldrig fel - det är skitbra helt enkelt.
Rippon Pinot Noir 2006: 4,5p av 5

lördag 7 juli 2012

Vaudésir 2008, Domaine Séguinot-Bordet

Tidigare provat producentens enkla chablis, och den var helt okej. Vad kan då en grand cru ge? Ganska mycket mer faktiskt. Här finns klassiska markörer som musselskal, mineral, örter och grapefrukt. Men också vaniljtoner, gula plommon/gula äpplen, honung och rostat bröd. Ja, tankarna går till en bra utvecklad champagne och vinet drar lite åt valnötter. Smaken har bra tryck i syran, och tydlig frukt som gula äpplen och plommon. Vinet är lagrat på stora ektunnor. Det här är riktigt bra och ganska charmigt med sina rostade brödtoner och gula plommon och lite "avrundad" syra. Mer om producenten.
Vaudésir 2008 Séguinot-Bordet: 4p av 5