fredag 11 juni 2010

Morgenhof Estate 2004

Fotbolls-VM är igång och i glaset häller jag en sydafrikansk bordeauxblend (65 % cabernet sauvignon, 25 merlot, 6 malbec och 4 cabernet franc) från Morgenhof, Stellenbosch (Simonsberg). Fotboll i världsklass - är vinet på samma nivå? Färgen är mörkröd med ljusare granatröd kant. Inga ålderskrämpor i färgen, alltså. Doften öppnar med stor härliga friska och fruktiga aromer av svartvinbär, plommon, paprika och mörk choklad. Och visst finns de klassiska rostade faten, som låter tanken gå till rostat kaffe. Men också till högstadiets träslöjd där hyveln går på högvarv och där lödkolvens glödheta spets möter nysågat trä - det vill säga vinet har en aningen rökighet. Smaken är grymt frisk, sträv och med bra balanserad frukt. Doftaromerna kommer igen och byggs på med ceder, blyerts och merlotbläckiga toner. Svartvinbären lirar dock högst och blandas med saltlakrits, det blir nästa bittert i avslutningen. Morgenhof Estate 2004 är fortfarande ungt och, tror jag, skulle vinna lite på lagring. Det är ett både bra och gott vin nu, plus i kanten för att det inte är syltigt eller att de 14 procenten känns, men vinet saknar lite komplexitet och mognadstoner. 189 kronor, prisvärt utan tvekan, men inte världsklass.
Morgenhof Estate 2004: 3p av 5

2 kommentarer:

  1. Härligt med lite SA-viner i bloggosfären. Trots att viner från Sydafrika säljer väldigt bra på SB så blir de mest bespottade bland den svenska bloggeliten. Eller, oftast skrivs det inget alls. Men jag vet inte, de flesta skyller på den eventuella röken. Visst, spår av rök finns i många viner men långt ifrån alla. Hursomhelst, roligt att läsa, har inte köpt 04:an av Morgenhof men har fortfarande några flaskor av 01:an (som jag gillar mycket) i källaren.

    SvaraRadera
  2. Hej Anonym, ja den där röken, den finns men det gäller att välja rätt producenter så att man får minimal, samt kanske hoppa över pinotage... Lätt att bespotta den som ligger i topp och är framåt när det gäller anpassa sig till marknaden och folks smakprofiler. Själv är jag allätare, bra vin är bra vin oavsett land (Frankrike är dock första valet). Kvällens vin tillhör en av favoriterna, och kanske satt ett halvt poäng för lågt (höga förväntningar), vinet växte under kvällen och fick även lite stalltoner. Men syran är lite för skarp/syrlig o därför tror jag den vinner på ett par år till i källaren. Tack för inlägget.

    SvaraRadera