fredag 18 juni 2010

Tahbilk Marsanne 2008

Bloggaren Svenssonsmakaren (grymt bra bilder och inspirerande layout) provade nyligen det här vinet, och jag fick tummen ur och gick till närmaste bolag och köpte en klassiker: Tahbilk Marsanne, från Victoria, Australien. Druvan tillhör inte mina favoriter, låg syra och kan bli klumpig i norra Rhône. Men det här vinet brukar ha bättre stuns, och utvecklas med tiden. Färgen är gul med grönt skimmer. Doften är generös, med fruktiga aromer av vingummi, gula äpplen, gula plommon, bivax/honung, mango inlindat i vanilj (nästan lite skumbannan-godis-toner) och mineralig rökighet. Lovande. Smaken är fyllig, fet, kryddig (vitpeppar), vaxig och med okej syra. Fruktaromerna kommer igen, men inte lika tydligt som i doften. Kanske känns vinet lite för glest och med kort eftersmak - kanske är det för ungt? Att syran inte är sådär frisk som jag hade hoppats på hamnar på minuskontot. Men att doften är grymt insmickrande, med vaxigheten som pricken över i:et, hamnar på pluskontot. Jag funderar vidare om jag ska köpa fler för att lagra, 94 kronor avskräcker inte i alla fall inte.
Tahbilk Marsanne 2008: 3p av 5

3 kommentarer:

 1. Vi köpte på oss ett gäng 04:or för några år sedan för att prova på lagring. Har druckit några flaskor per år sedan dess men upplever att vinet utvecklas negativt. De tre sista flaskorna hällde vi ut för några månader sedan, helt odrickbart. Syran var obefintlig, allt som återstod var en kort snipig nästan fadd smak av persika.
  Nä, Tahbilk är helt ok men ur vårt perspektiv ska det drickas ungt....även om andra säger annat.

  SvaraRadera
 2. Hej, tack för infon om utvecklingen. Ska erkänna att jag inte har så stora erfarenheter av äldre årgångar, drack dock relativt gamla som Systembolaget sålde för, ja det kanske var 7-8 år sedan, som var bra. Dagens årgång hade dock inte syran som jag önskade, o jag har heller inte köpt några fler...

  SvaraRadera
 3. I helgen drack vi årgång 1999. Ett helt fantastiskt vin, med en komplexitet som bara betydligt dyrare viner typ vit Bourgogne uppvisar. Syran var dessutom perfekt, så jag tillhör den grupp som anser att detta vin kan lagras med fördel.

  SvaraRadera