söndag 3 oktober 2010

Copertino Rosso 2004

Copertino är, kan man säga, en klassiker bland "vardagsvinerna". Och vem drack inte denna goding i mitten av 90-talet? Och hur bra är då inte detta vin för 69 kr! Grymt. Färgen är rödbrun och mogen. Doften är stor, djup, mogen och totalt insmickrande. Torkad frukt (russin/korint), löv, läder, tobak och svart te. Det är tydlig brända, rökiga toner som för tankarna till bränt eneträ, grillkol och rökiga korvar. Stalliga aromer svävar också ibland alla intrycken. Visst är vinet oxiderat (gammal stil) och tankarna går till Château Musar. Smaken är medelfyllig, åt slanka hållet med mjuka tanniner och lite äppeloxiderad stil, men med frukten i behåll och bra balans. Den körsbärs friska syran tyder på att vinet tål längre lagring - även om det är så gott och drickmoget nu. Alkoholhalten är på 13 %, och det känns befriande. För 69 kronor är det strålande bra och ett fynd. Men man måste gilla old school och russinaktiga stilen.
Copertino Rosso 2004: 3p av 5

6 kommentarer:

 1. Härligt Birk, ett tips i riktig "oldschool" stil. Rödtjut för 69kr, ännu finns hopp om upplevelser i den lägre prisklassen ;). Detta måste provas i en snar framtid. Tack

  SvaraRadera
 2. Svenssonsmkaren, ja det här var en riktig trevlig överraskning - och väldigt långt från mainstream-frukt och vaniljfudge-viner ;). Ser fram emot en post.

  SvaraRadera
 3. Kollade mina anteckningar för det klingade bekant. Smakar hästsskit skrev jag visst och har inte köpt den sen dess hehe.

  P.

  SvaraRadera
 4. Ha ha P, gott, moget skit ;)

  SvaraRadera
 5. Nu har jag provat och en djupare analys kommer men jag kan säga redan nu att, me like. Tack för tipset..

  SvaraRadera
 6. Ingen orsak Svenssonsmakaren, kul att hjälpa till! Lite sugen att försöka hitta något liknande "fynd" i prisklassen - någon idé var man ska leta (område, land...)?

  SvaraRadera