lördag 27 november 2010

Morellino di Scansano Val delle Rose Riserva

Scansano blev nyligen upphöjd till DOCG (2007) och ligger i Maremma, Toscana. Druvan är till 90 procent sangiovese, eller morellino som det kallas lokalt, samt övriga tillåtna druvsorter. Producenten är Val delle Rose, ägt av den kända familjen Cecchi. Vinet har legat 12 månader på barriquer och jäsningstemperaturen låg på 30 grader. Färgen är mörk och blålila-röd. Doften är till en början knuten men öppnar upp efter ett par timmar. Här finns klassiska och typiska drag av mörka körsbär, färska örter av rosmarin och salvia, våt jord, röda vinbär, ceder, rött te och tobak. Doften är mer elegant än pang på. Man har onekligen försökt hålla nere på de nya faten och låter druvorna tala - och inte mig emot. Fint sniffarvin som utmanar till upptäcktsfärd i doftbanken. Smaken är slank med frisk syra. Körsbären kommer givetvis igen med bra stuns i frukten med cedertorrt slut och som backas upp av mörk bitter choklad och lagom sandiga tanniner. Bra nu, men bättre om ett år eller två. Priset? Inte att klaga på - 87 kr (nedsatt från 109 kr).
Morellino di Scansano Val delle Rose Riserva: 3,5p av 5

2 kommentarer:

  1. Bra Birk, hade precis tappat tron på billiga SB flaskor. Tur att någon håller lansen uppe, kan inte lova att jag ska prova denna för med handen på hjärtat så är Italien hyllan full för tillfället;) Men du väckte ändå hoppet, tack..

    SvaraRadera
  2. Tack Svenssonsmakaren, visst dyker de upp ibland, men den här är snart slut och finns bara på Söderhallarna i Stockholm just nu, ser jag. Jakten fortsätter...

    SvaraRadera