fredag 10 december 2010

Côtes du Rhône slår Chateauneuf-du-Pape

Domaine Roger Perrins Côtes du Rhône Cuvée Prestige Vielles Vignes 2007 levererar mer än många viner från Chateauneuf-du-Pape. För knappa 150 kronor ger det här vinet valuta för pengarna. Färgen kommer i mörk röd form, med blålila kant. Doften är hur skön som helst och skäms inte alls för sig. Den är omedelbar och läskande direkt från flaskan till glaset: mosade hallon, lakrits, garrique, rosmarin, svartpeppar, spiskummin och andra sköna dofter som förknippas med grenache/syrah/mourvedre - gummi, lagerblad, rökta korvar och viol. Men det finns också en uns av fatkaraktär, som vanilj och choklad. Smakens parametrar är i balans. Fruktsyran är läskande frisk som surkörsbär blandat med skogshallon och lakritsbåtar. Fylligheten är där som en skön krockkudde och tanninerna lirar på i bakgrunden men kommer fram mer i eftersmaken. Vinet är kryddigt och det märks tydligt i smaken och eftersmaken - indiska kryddor i salig blandning, curry, spiskummin och kardemumma. Drickfärdig nu och ett par år framåt.
Côte du Rhône Cuvee Prestige Vielles Vignes 2007: 4p av 5

13 kommentarer:

 1. Ok, så till 10 000 kronorsfrågan: Vart får man tag på denna???

  SvaraRadera
 2. Ja tänk, det behövde inte kosta 10000 kr för att få veta räckte med 30 dollar och ett medlemskap i wine-searcher. Hittade det på wein-bastion för 7.85 Euro, närmast ett klipp eller hur?

  SvaraRadera
 3. Sorry, glömde skriva, men Tryffelsvinet har 2008:an för 139 kr/fl minst 6 flaskor måste köpas. Köpte 07an där. 08an är inte bättre, men säkert valuta för pengen ändå - Perrin leverar. 7,85 är rena stölden. Köp! Som sagt mycket karaktär och väldigt välgjort.

  SvaraRadera
 4. http://www.wein-bastion.de/shop_detail.html?id=6120-07&name=2007er+Côtes+du+Rhône+-Rouge-+AC++%2AVieilles+Vignes%2A

  SvaraRadera
 5. Vi drack 07:an (köpt från Tryffelsvinet) och kan bara hålla med om lovorden. Helt otroligt bra CdR som står sig långt upp i prisklasserna....

  SvaraRadera
 6. Rhônarna - ja det var hos er som jag läste om vinet första gången. Tack. Nu ångrar jag att jag inte köpte fler... Tycker att Roger Perrin lyckas behålla ursprunget, men ändå få fram skön modern frukt. Inte alla som lyckats med det, speciellt inte under 2007.

  SvaraRadera
 7. Hur många % ligger 2007:an på? Vore ju synd om det strular med tullen/skatten för att jag inte hittat rätt uppgift...

  SvaraRadera
 8. Fredrik, 14,5 % enligt etiketten. Var ska du köp den ifrån, Wein-Bastion?

  SvaraRadera
 9. Hmmm, när jag köpte 2005:an från Tryffelsvinen skrev de "Bäst 2011 - 2015" ??

  SvaraRadera
 10. Japp, jag tyckte det här lät som ett bra tillfälle för min Tysklands-shopping-premiär. Får hålla tummarna att jag löst byråkratin korrekt..

  SvaraRadera
 11. Om stället du köper ifrån sköter frakten behöver man inte fixa med någon byråkrati. Ansvaret ligger hos säljaren då.

  P.

  SvaraRadera
 12. Henrik, det där med lagring är ju ett område i sig. Men 07 har ju rätt bra med frukt och inte direkt tanninrikt, så jag vet inte om det är en långliggare. Sen är min erfarenhet att många Rhôneviner snabbt får lite för mycket buljongtoner för min smak. Men det är ju mer av en smaksak - tycker vinet är mycket gott nu. @P. Jag har uppfattat distanshandeln med alkohol som en gråzon. Jag mejlade skatteverket o frågade, svaret blev typ om utländska säljaren, som sköter frakten, inte tar ansvar för att betala svensk skatt (undrar om Wein-Bastion gör det) så är det köparens ansvar. Men sen har jag hört att tullen/skatteverket inte kollar dessa internetförsändelser... (kanske för att man är rädd att åka på däng i EU om man anmäls?)

  SvaraRadera
 13. @P: Det stämde fram till april 2010. Sedan dess är det, precis som Birk påpekar, beställarens ansvar (om inte säljaren redan har löst allt vill säga).

  SvaraRadera