Quinta do Mouro 2006: 4p av 5
torsdag 5 januari 2012
Quinta do Mouro 2006
En portugisisk tandläkare slogs sig ner i Alentejo, i staden Estremoz, och började göra vin i slutet av 1980-talet. Quinta do Mouro är en av föregångarna för den moderna vinmakningen i området och man tillhör topparna. Kvällens vin är en blandning mellan 45% Aragonês, 30% Alicante Bouschet, 15% Touriga Nacional och 10% Cabernet Sauvignon. Druvorna är plockade för hand, fottrampade och vinet är lagrat i ekfat från Portugal och Frankrike i 14 månader, hälften nya. Så: Färgen är mörk röd, med aningen tegelröd/brun kant. Doften är strålande ren och fräsch av mogna björnbär, fatvanilj, kaffe, lakrits, svarta vinbär, hallon, viol, tobak, lakrits och stråk av våt jord. Vinet har en viss utveckling och jag bockar av läder och höstlöv. Smaken är fruktig med bra, frisk syra och tydliga tanniner. Slutet är lite kakao- och kaffebittert. Vinet är balanserad med samma drag som i doften och det är riktigt bra tjut för 240 kronor. Modernt fruktig, men ändå med en liten rustik känsla.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar