lördag 14 mars 2009

Österrikeprovning på Lidingö

Igår var det dags igen att träffa polarna och prova vin. J hade köpt med sig fyra viner från Österrike från julresan och hade sedan kompletterat med två viner från bolaget. Två vita och fyra röda var upplägget för kvällen. Först ut en grüner veltliner.

Nikolaihof grüner veltliner 2007, Wachau
Biodynamisk producent som enligt hemsidan är det äldsta vinhuset i Österrike, med anor från romartiden. Till vinet: Färgen är ljusgul. Doften är relativt stor, aromatisk och fruktig. Citrus, päron och aningen honung. Den karaktäristiska kryddigheten finns där i form av aningen vitpeppar. Smaken är mycket frisk, torr och tydlig fruktighet med inslag av citrus, blodgrape lite mineral. Bra balans och jag gillar den friska syran! Inköpt i Österrike, ca 12 euro.

Hiedler riesling Heiligenstein, 2006, Kamptal
Producenten finns i kända vinstaden Langenlois och har anor från mitten av 1800-talet. Den här är från vingården Heiligenstein som har en lutning på 25 %. Vinet har ljus gul med aningen gyllene toner. Doften är stor med tydlig petroleum, honung och tropisk frukt, tankarna går till ananas och M associerar till mango. Det finns också mineral och lite jordiga toner. Smaken är generös och vinet har lite skön fetma. Torrt med kansken aningen restsötma? Dock är eftersmaken lite kort för att klockorna ska ringa.
Inköpt på bolaget för 169 kr, nedsatt pris.

Zantho St. Laurent 2007, Burgenland
Dags för kvällen första röda. Zantho är en ny vinproducent, första vinet kom 2001, och man håller till i regionen Burgenland, nära den Ungerska gränsen. Druvan st laurent har sin hemvist i Österrike, men är inte helt lätt att odla (lättangripna av botrytis) och tillhör heller inte de mest odlade, även om vissa menar att den liknar pinot noir vid bra torra år. Vinet är klar ljust rött. Doften är medelstor, frisk och fruktig. Viol och hallon, men även lakrits och örter finns där. Smaken är mjuk och lite lättare stil. Väldigt friskt nästan lingonsyrligt med röda bär, hallon och lakrits i smaken. Lite bitter/kärv avslutning. Inköpt i Österrike för ca 12 euro.

Heideboden Zweigelt 2006, Sheiblhofer, Burgenland

Dagens första zweigelt av tre. I familjen Sheiblhofer är det inte bara pappa Johann som är vinmakare utan även sonen Erich har sedan år 2000 ett eget märke. I kväll möts de sida vid sida. Heideboden är gjort av pappan. Färgen är granatäpplerött och med klar lyster. Doften är medelstor, ung och fruktig. Jag hittar mörka bär, vanilj, plommon och aningen tobak. Smaken är ung, frisk och klart fruktig, tanninerna är inte särskilt framträdande. Hittar svarta vinbär, aningen gummiton och lakrits. Balanserat vin med lite torrt slut. Inköpt för ca 7 euro.

Scheiblhofer Zweigelt Prädium 2007, Burgenland
Sonen Erich har praktiserat vinmakning i Kalifornien. Och det märks. Färgen är mycket mörkt röd med lilablå kant. Doften är stor, med mycket fatvanilj (nya franska och amerikanska ekfat, enligt hemsidan). Tyvärr är resten inte så angenämn, det här är tänkt att vara kraftfullt och friskt, men det blir mest kokt och lite druvjuice över det. I smaken finns det gott om tanniner men även lite potatisskal och rödbeta. M slår huvudet på spiken o säger: "tomatsoppa". Enligt J är sonens viner väldigt populära i hemlandet, men i kvällens drabbning vinner pappa Johann klart. Inköpt för ca 17 euro.

Jurtschitsch Ried Tanzer Zweigelt reserve 2005, Kamptal
Det här är en topproducent och detta är ett av deras prestigevin. Vingården heter Ried Tanzer och endast de bästa druvorna väljs. Ekfatslagrad på fransk Allier 300-liters fat. Färgen är mörkt röd, med lite ljusare kant. Doften är stor och det finns tydliga rostade kaffebönor, mörka bär och läder. Det finns även drag åt svartpeppar och rökt kött, dvs inte så olikt en syrah från norra Rhône! Smaken är medelfyllig. Vinet är friskt och fruktigt och känns ännu ungt med gott om tanniner. Körsbär, kaffe och svart te framträder mest. Vinet är smakrikt samtidigt som det är ganska elegant. Helt klart kvällens bästa vin, även det dyraste. Dock rea på bolaget, 223 kr (ordinarie 279).

Tack J för provningen. Och den goda maten - där rieslingen satt allra bäst ;-)!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar