lördag 28 mars 2009

Rippon Pinot Noir 2006 - världsklass!

Rippon Vineyards Nya Zeeland, område Central Otago. Det här vinet är sjukt bra. Biodynamiskt odlat (naturjäst, nya fat) och vinmakaren Nick Mills, har jag för mig, jobbat hos Romanée Conti i Bourgogne. Vingården planterades tidigt 80-tal och tillhör klassikerna från området. Konstigt att det inte har någon representant i Sverige, jag fick tag i en låda i Danmark (privatimport via Systembolaget). Färgen är ljust röd. Doften är stor och till en början med typiska hallonfrukter, ingefära och rostade kaffetoner (kaffekaramell). Efter ett tag kommer det jag väntat på, den härliga jord- och mineraltonen (grusdamm, nypåtad jord), som pekar på att man vet vad man gör på Rippon. Doften är komplex och jag hittar även lite mörk tobak och sötlakrits. Smaken är frisk som ett lingon, frukten är härlig av sura körsbär, hallon och lite violtoner. Taninnerna är mjuka och vinet är grymt slankt med kryddor, rostade fat och färska örter i eftersmaken. Balanserat och inte alls så där överdådigt som vissa Nya Zeeländska pinoer kan vara. Detta är bourgogne down under. Vinet är fortfarande ungt och knutet, det här kommer att växa, växa och växa ... Att vingården ligger vid Wanakasjön, typ vackraste platsen på Nya Zeeland ;) gör inte saken sämre. Sätter 4 poäng, för det här blir 5 om några år och jag är jävligt glad att jag köpte en hel låda.Rippon Pinot Noir 2006: 4p av 5

4 kommentarer:

 1. Låter helt suveränt! Vad fick du betala för lådan?

  SvaraRadera
 2. Finare Vinare, Fick tag i en låda från http://www.laudrup.dk/ via bolaget. 395 kr flaskan hamnade slutnotan på.
  Jag gillar det här vinet skarpt (kanske för att jag har besökt vingården också;). Men vinet har mer syra och slankhet än andra kiwi-pinoter jag provat, samt tydlig "jordtouch", (har ju fått höga poäng lite överallt så jag är nog inte ute o cyklar..).
  //Birk

  SvaraRadera
 3. Det är ett anständigt pris, '03 köpte jag en hel hög av i London för 315 SEK ungefär, såmed tanke på prisutveckling och kronfall är väl 395:- att betrakta som rimligt.
  Jag är själv komplett såld på NZ-pinot i alla dess former och variationer och på senare år går det ju dessutom att få tag i en del här hemma. Tyvärr har ju klassiker rom Rippon och Ata Rangi besynnerligt nog ingen importör. Man undrar lite varför.

  SvaraRadera
 4. Hej Winepunker! Kul att du gillar Rippon. Ata Rangi har jag bara läst om, och det verkar (oxå) har gått förbi både monopol och importörerna... Rippon 03 drack jag förra året (inköpt i Queenstown och nedpackad i resväskan ;)) och den var helt sagolik tyckte jag.

  SvaraRadera