Lammstek och röd bordeaux är en klassisk kombination. Ikväll är det dags att prova bs-inköpet Bourgneuf 2005, ett par tior billigare än årgång 2006 - så det var bara att klippa till utan att analysera om det var billigt eller inte (366 kr) ... Egendomen är granne med Trotonay och innehållet är 90 procent merlot, resten cabernet franc. Lite läsning på nätet ger input att man gör viner som är i lite lättare stil och snabbmognar. Färgen är granatröd, med lingonröd kant och kanske en antydan till tegelrött. Doften ger härliga aromer av jord, mörka bär, korinter, katrinplommon och vinbär. Men det finns också mocka, kaffe och kakao, blyerts och härlig frisk doft av höstskog och stall. Smaken är slank med knivskarp syra. Syran dominerar en aning, men det finns frukt och välintegrerade tanniner som ligger och smyger i bakgrunden. Det är klassisk stil med lite metalisk smak och gröna inslag. Det är fortfarande ungt, elegant och här finns mer att ge för den som orkar vänta. Finns det några invändningar? Ja, eftersmaken är inte den längsta, syran och frukten är inte riktigt i balans - kanske förväntningarna på en hajpad årgång spelar in, men det saknas lite kraft och koncentration. Samtidigt stämmer ju förhandsinformationen in - lite lättare stil. Till lammsteken då? Perfekt.
Château Bourgneuf 2005: 3,5p av 5
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Spännande, Bourgneuf har jag haft ögonen på ganska länge, köpte 98or som primörer och det känns som de levererar stadigt just nu (även om det aldrig blir något riktigt stort vin), så kom tillbaks om 7 år så skulle jag tro den är på topp. Med tanke på att jag betalade knappt 300 kr för 9 år sen så är det väl inget överpris heller.
SvaraRaderaKul att höra. Visst finns det potential och dagens pris låter ju inte så farligt ändå. Tack för kommentaren!
SvaraRadera