lördag 24 oktober 2009

Domaine Faury Saint-Joseph 2006

Doften är enormt intensiv till en början. Lavendel- och violblommen står som spö i backen och det är nästan för mycket av det goda. Att det är syrah i glaset går absolut inte att ta miste på, det är kryddigt av svartpeppar, rökta korvar och lite bränt gummi. Efter ett tag så lugnar det ner sig och vinets doft blir mer harmoniskt, med fatvanilj, lite chokladtoner och sötlakrits. Smaken är härligt friskt och det är pepprigt, lavendelparfymerat, svarta vinbär och med stänk av salmiak och salt salami. Det är läskande. Vinet känns fortfarande ungt och det finns inga mognadsaromer att tala om. Kanske vinet känns lite kort och endimensionellt - eftersmaken är kort och det saknas lite djup och andra aromer: tobak, lite våt jord eller snus hade inte suttit fel. Syran är också på attack, som omogna och sura körsbär och eftersmaken bjuder på malörtig bitterhet. Tanninerna spelar andrafiolen och jag saknar lite frukt, mer elegant St. Joseph än kraftfull.
Domaine Faury Saint Joseph 2006: 3p av 5.

2 kommentarer:

  1. Tja ba, verkar spännande, tycker du ska lägga ut priset nånstans i dina recensioner, är det prisvärt, är alltid intressant.

    / Jim Magnus

    SvaraRadera
  2. Hej Mangan, visst kan jag lägga ut priset. Betygen är alltid i relation till priset, inte för att det är uttalat, men så är det väl alltid när man provar vin - ett dyrare har man ju alltid större förväntningar på. Det här vinet kostade runt 175 tror jag. Köp hellre Alain Graillot Croz-Hermitage 07 som kommer nu i november, 189 kr.

    SvaraRadera