söndag 7 februari 2010

Chablis & Aussie semillon


Mogen chablis hör inte till vanligheterna i mina vinglas. Men när bolaget lanserar två från kooperativet La Chablisienne, en grand cru och en premiere cru (Mont de Milieu), så får det bli den sistnämnda för 215 kr. Årgång 2000. Färgen är ljusgul. Doften är först lite knuten men efter ett tag växer det fram en helt underbar bouquet av mineral, svamp, äpplen, nötter, fat och lite suddgummi. Smaken är frisk, mineralisk med gula äpplen-frukt, nötter och skön grapeskalssyra. Systembolaget skriver modellera i doften och det är bara att hålla med. Strålande vin och fortfarande vid liv. 215 kr för 10 år gammalt vin - ett fynd enligt mig.
Chablis Premier Cru Mont de Milieu 2000: 4p av 5p

Semillon från Tim Adams, Clare Valley årgång 2006 kommer i en mer fruktig skepnad. Men också med mineral, fat och typiska suddgummidofter. Stor doft av vingummi (typ gula), annans, vita blommor, persika/aprikos och sköna fataromer. Smaken är fruktig och med bra syra, grapefrukt, fat och aningen mineral i slutet. Drack den här för knappt två år sedan och lagringen har gjort vinet gott - mer av allt och härlig tropisk frukt toppat med frisk syra. Gott och välgjort. 139 kr, som hittat.
Tim Adams semillon 2006: 4p av 5p

3 kommentarer:

 1. Jag är väldigt nyfiken på Tim Adams viner. Gillade hans riesling skarpt men missade denna senast det begav sig. Semillion är en druva som jag inte har något riktigt förhållande till, ingen riktig idé om hur jag vill att den ska smaka. Kul ibland att kunna närma sig ett vin med ett helt öppet sinne.

  SvaraRadera
 2. Angående La Chablisienne så tycker jag du gjorde helt rätt som valde 2000 Mont de Milieu framför den klart sämre 1999 Les Preuses.

  SvaraRadera
 3. Tim Adams levererar alltid bra viner, tycker jag, vitt som rött. Om du bor i Stockholm så har Urban Deli (Nytorget, södermalm) ovan semillon 2006 på glas, provsmaka där? Australien gör klart bäst endruvsviner, sen finns ju alltid vit bordeux där man kan få liknande upplevelser tex Ch Limbourg som har 40 % semillon http://birkomvin.blogspot.com/2009/07/chateau-limbourg-2005.html

  Skönt att höra Johan om chablisen, funderade ett tag på Grand Cru, men lät plånboken avgöra ;)

  SvaraRadera