lördag 20 mars 2010

Château de Saint Cosme 2007

Det här är det 100:e inlägget. O det "firas" med Château de Saint Cosme, en favoritproducent och en av de mest framstående vinmakarna i Gigondas, Louis Barruol, står bakom. Första tanken vid första doften: "fan vad synd att öppna den redan nu", inte mycket doft alltså och knuten som en boxhandske. Men, men med lite luft så öppnar vinet upp sig. Fast det här vinet är ganska långt från andra generösa 07:or från södra Rhône. Färgen är mörk lilaröd. Det doftar jord, lagerblad, enris/enbär, mörk choklad, peppar, svartvinbär och rominlagda körsbär, och en liten antydan till fatvanilj. Smaken är kraftfull, med bra tryck i syran och med markerade tanniner. Ungt, stramt och lite eldigt (14,5 %). Kakaobittert slut och det lovar gott - för den som vill vänta 5-10 år ... Druvsammansättningen är 67% grenache, 20% syrah, 12% mourvédre och 1% cinsault och vinet har legat på använda fat, ekliggare och cementtankar. Men som sagt allt för ungt för att drickas i dag, enligt mig. Men det är kvalitet rakt igenom med klassisk Gigondasdoft och smak. Tre poäng i kväll, med potential till fyra. 199 kr på bolaget (slutsåld).
Château de Saint Cosme 2007: 3p av 5

6 kommentarer:

 1. Grattis till jubiléet!

  Hmm, dina intryck verkar stämma med mina förutfattade meningar om det här vinet - en lite rustik, oborstad lirare från det mörka laget som behöver vila sig i form på anbytarbänken några år. Samtidigt vet jag att jag kommer att stå där med korkskruven i handen redan före sommaren av ren nyfikenhet ;-)
  Får återkomma i ämnet...

  SvaraRadera
 2. Hej Frankofilen, tack! Visst är det så - det är svårt att hålla sig bort, speciellt från 07:orna... Vinet är mycket öppnare dag två, slattarna bjuder på mer tryffel, tobak och fruktiga mörka bär. Gott! Så dekantera rejält är mitt tips!

  SvaraRadera
 3. Passar också på att säga grattis! Fortsätt i samma personliga och beskrivande stil. Slår mig nästan dagligen vad mycket gott Rhônedalen har att bjuda på, nästan för mycket.. :)

  SvaraRadera
 4. Tack svenssonsmakaren, ja rhône är ett favoritområde, även om just årgång 07 inte riktigt har fallit mig i smaken alla gånger (för mkt frukt). Men Cosme levererar nästan alltid, tycker jag.

  SvaraRadera
 5. Grattis, Birk! Och jäklar vilket vin, vi köpte en tolva och har redan avverkat två...

  SvaraRadera
 6. Finare vinare, tack! Jag kanske var lite snål med poängen (andra betydligt "neutrala" viner har fått samma/eller högre), men som sagt den kommer att växa till sig - som du lär märka av som har 12 ;)

  SvaraRadera