tisdag 22 maj 2012

Hur mår Rabiega Clos Dière?

Domaine Rabiega i Provence ägdes tidigare av Vin & Sprit. Sedan ett par år har familjen Åkesson tagit över och levererar nu vin till Sverige från Frankrike (inte bara från gården utan även vin från tex Chablis, Toscana). Kan inte säga att jag har jättestor erfarenhet av Rabiegas viner när staten ägde gården (med Lars Torstenson som vinmakare), men vad jag minns så fanns det väl två sorters Clos Dière på den tiden (I & II)? Nåväl. Deras prestigevin nu består av 100 procent syrah och lagrats 12 månader på franska ekfat (1/3 nya). Årgången är 2007. Färgen är mörk röd med aningen blålila inslag. Doften är inte övertydlig, utan till början ganska sluten/reduktiv. Men efter lite luft kommer den igång med mycket rostade toner som mörk choklad, kaffe och aningen kola/vanilj. Mörka bär finns här i form av björnbär, svarta vinbär och kanske aningen bigarråer. Vinet känns ganska modernt med rätt mycket svartvinbärsfrukt och mindre av kryddor och aromatiska drag som du hittar i norra rhônedalen. Men visst kan jag pricka av lite svartpeppar, viol och även en del rökighet som drar åt gummi. Smaken är fruktig med klara och friska syror, och med tydlig strävhet. Vinet går inte att beskylla för syltighet, vilket känns bra. Det finns också lite örtiga drag, kakao och lakrits. Vinet andas lite lyx med sin chokladiga framtoning i näsan. Men smaken lever inte upp till förväntningarna. Kanske är vinet inne i den berömda tunneln? För att inom några år få mer köttiga drag... Okej vin, men för runt 290 kr så är det inte direkt prisvärt i dag.
Clos Dière 2007: 3p av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar