Yannick Amirault tillhör topparna i Chinon/Bourgueil. Med olika vingårdar gör han viner både för tidig konsumtion och för lagring. Kvällens vin behöver det sistnämnda för att visa upp hela sitt register som bra cabernet franc besitter. Här är det doft i hög klass med tydlig ceder, cigarrlåda, svarta vinbär, jord, tobak, kryddor, läder, stallbacke och kaffe. Kryddorna drar åt orientaliska hållet och vinet visar givetvis likhet med bordeaux (varför inte en pessac, från grusig jord?), men också lite drag av en nebbiolo från Piemonte (känner lite drag av nypon och viol), och det orientaliska kryddorna ger associationer till en pinot från bourgogne. Men givetvis finns här det klassiska tonerna av gräs och lite paprika, som gör att vinet tillslut landar i Loire. Smaken då? Me like, med mycket frisk syra som balanseras upp av körsbärsfrukt/kärnor och lagom grusiga tanniner. Kroppen är ganska slank och det finns lite salmiak-känsla och salta toner i slutet. Ja, vad ska man säga, faller ganska omgående av det här vinet, och som vanligt imponerar franska viner när det kommer att kombinera med mat. Ikväll ryggbiff med bea och rotsaker i ugn. Vill man läsa mer om Yannick Amirault rekas the winedoctor.
Le Quartiers 2006: 4p av 5
lördag 5 maj 2012
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar