lördag 16 juni 2012

Espirit de Beaucastel 2005

Tablas Creek, Paso Robles, är ett samarbete mellan Beaucastelfamiljen Perrin och deras amerikanske importör Robert Haas. Vingården är planterade med sticklingar från själva Chateau de Beaucastel (insmugglade), och klimat och jordmån ska påminna om det som finns i Frankrike. Färgen är röd med viss grumlighet (ofiltrerat och med fällning) och rödbruna drag. Doften är stor med tydligt kryddiga drag av spiskummin, curry, lagerblad, animaliska toner, mörka bär, som björnbär blandas med hallon, lakrits, kaffe och kanel. Det är skitbra nos på det här vinet och utvecklingen är precis perfekt för min smak - ingen buljong, och med viss fruktighet i behåll. Smaken är slank, avrundade tanniner, med bra syra och ganska bra längd. Här finns drag av svart te, lakritsal, köttsaft blandat med hallon och kakaobittert slut. I början lite väl malörtsbittert och ganska aggressiv syra, men det lugnar ner sig med luft. De animaliska dragen går åt stall - helt i sin ordning alltså. Visst är det lätt att känna igen dragen från Chateauneuf-du-Pape (eller varför inte en topp-gigondas från säg Ch. Cosme?), men här finns också lite mer frukt (dock inte syltigt, utan perfekt avvägt), som gör att vinet känns ännu mer drickvänligt. Glatt överraskad då första smakprovet för ett par år sedan var lite för "brettigt" - vilket jag inte upplever vinet alls nu.
Espirit du Beaucastel 2005: 4p av 5

6 kommentarer:

 1. Kul! Den här ju varit inne i tunneln en längre tid enligt Tablas Creeks årgångsguide på hemsidan, men verkar ha kommit loss nu. Tyvärr har jag bara en flaska kvar, kanske dags att ta den snart.

  SvaraRadera
 2. För mig var detta sista flaskan... Riktigt impad av att vinet är så sydrhônsk i stilen - den fina frukten ger vinet en dimension till jmf med äkta vara.

  SvaraRadera
 3. Vi drack en flaska av nollsexan i februari, och jag slogs av hur galet rhonelik den hade blivit. Kändes mer kalifornisk när den var yngre. Det lät på Wine Trade-Niklas som att de tyvärr har släppt den här producenten, men ser att nollnian finns på KLWines i SF. Skall försöka prova den när vi åker över i juli.

  SvaraRadera
 4. Trist att höra om Wine t, roligare med San fran då! Sett att Dunn howell finns i Bs nu, på tal om bra napa cab?

  SvaraRadera
 5. Japp, har köpt lite Dunn. Helt ok pris också...

  SvaraRadera
 6. Hejsan!

  Jag gillar verkligen din blogg starkt och undrar om det finns någon mailadress man kan nå dig på? Tack för en bra och läsvärd blogg! Vänliga hälsningar E

  SvaraRadera