lördag 7 augusti 2010

Velo di Maya 2004

Alfiero Boffa (Astiområdet) är inriktad på Barbera, och speciellt i sina vingårdsbetecknade viner. Men han gör även blandningar där andra druvsorter ingår (dock berättar han inte vilka andra druvor som används). Velo di Maya är 2/3 barbera, lagras 18 månader på 230-liters fat och 2 år på flaska innan de går iväg till försäljning. Ursprunget är Monferrato Rosso. Färgen är ganska mörkröd, med visst djup och ljusröd kant. Doften rivstartar med körsbär, örter, fatvanilj (som nästan slår över till bourbon/kola i början, men luftas snabbt bort), rosor, lakrits och skön mineralitet i form av grusdam och lite våt jord. Mörk choklad och plommon spelar också med, insmickrande med antydan till åldrad personlighet - höstlöv och köttsaft. Smaken är härligt körsbärsfrisk, med medelfyllig och stadig kropp som hålls ihop med välbalanserade tanniner. Fruktig smak av körsbär, skogshallon och svarta vinbär. Den mörka chokladen är med på noterna och även lite katrinplommon, fat och örter. Läskande syror och ursprungskaraktär för 169 kr. Mer än godkänt för denna augustilansering.
Velo di Maya 2004: 3,5p av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar