fredag 20 augusti 2010

Château Haut-Bages Libéral 1986 2:a gången

Drack vinet förra sommaren, och det föll mig på läppen. Nu är det dags igen. Röd till ljusare tegelröd-brun kant. Doften är stor, maffig, lite härligt skitig av mogen cabernetvinbär, höstlöv, stall, kaffe, tobak och så lite mer tobak. Men även toner av farinsocker/torkad frukt, som ackompanjeras av ceder, blyerts, grus, jord och lakrits. Smaken är bordeauxslank, med frisk syra, lite torra anslag, men inte på något sätt over the hill - tvärtom - mycket tanniner kvar. Grymt smakrikt vin och dofterna kommer igen, med blyertspenna, svarta vinbär, stall och kaffe. Mogen bordeaux är förbannat gott, komplext och sofistikerat. O då är detta varken från en toppårgång eller toppslott (i och för sig granne med Latour och Pichon-Lalande). Negativa är att det känns lite grönt, smaken är lite rönnbärssur, lite snörpig. Men syra kan man inte få för mycket av... Denna flaska känns lite yngre och har mer cabernetkaraktär - nu är det bara en kvar... Förra blogginlägget här.
Château Haut-Bages Libéral: 4p av 5

2 kommentarer:

  1. Gamla viner är härliga. Men är det inte svårt att ge betyg på ett vin som uppenbarligen ger ett större intryck än vad som låter sig fångas i några provningsanteckningar? Ofta tycker jag att mogna viner ger en större upplevelse än vad jag förmår ge uttryck för i anteckningarna. Jag har därför lagt ned försöken att ge ett, så att säga, opartiskt omdöme.

    SvaraRadera
  2. Intressant inlägg. Visst ligger det något i det du säger Mr J, just att vinet är av äldre årgång gör ju att förväntningarna är lite högre (det måste vara bra...). Sen är man/jag kanske inte så van att prova mogna viner, jämfört med unga. Opartiskhet är ju omöjligt, i vart fall i sådana här sammanhang, privat blogg och du betalar vinet själv. Människan vill ju, nästan alltid, rättfärdiga sina köp/val/beslut (speciellt när man betalar mkt pengar eller kanske köpt vinet på en vingård). Om Haut-Bages 86a är en 4 rent objektivt? Kanske kanske inte, gott var det i alla fall och gav mer upplevelse än en ung bdx.

    SvaraRadera