söndag 26 december 2010

Tröttnat på Voss Estate Pinot?

Det är lite trist när kärleken börja svalna. Men jag tror det börja hända nu med pinot noir från Nya Zeeland, i alla fall när det gäller Voss Estate. Årgången är 2006 den här gången, och producenten är (eller har varit?) lite av en favorit. Bra karaktär på vinerna, druvtypiska och till rimligt eller väldigt bra pris. Och visst öppnar kvällens vin på ett tilltalande sätt. Färgen är mörkröd, med ljusröd kant (den unga blålila färgen är borta). Doften är stor med tydliga kryddiga aromer av eneträ, indiska kryddor (curry, spiskummin), kaffe, fatvanilj/cola, skogshallon och aningen utvecklade drag av skogsmossa. Men det låter ju underbart, kanske ni undrar. Jo, visst. Smaken är slank och mycket frisk. Här finns hallonfrukter, vanilj, lakrits, kryddor, enteträ och svart te. Den ungdomliga och nästan parfymerade frukten, som finns där i ungdomen är nu integrerad. Vinet visar upp en mer torr stil än tidigare, vilket är positivt (det kan bli för sötfruktigt annars). Men slutklämmen, eftersmaken om ni så vill, är lite för bitter - svart te som dragit för länge. Och det lurar en doft och en smak av våt kartong, eller kokta rotfrukter för att vara mer exakt. Det drar givetvis ner intrycken och kanske det är där besvikelsen ligger - Voss Estate pinot noir är bra, men det lyfter aldrig riktigt. Är det någon annan som känner igen sig? Du vet, man gillar ett vin/producent ett antal år, sen upptäcker man att vinet är inte så roligt längre. Smakprofilen har ändrats? Man har blivit kräsnare?
Voss Estate Pinot Noir 2006: 3p av 5

6 kommentarer:

 1. Personligen tror jag det är mer ens egna palett som ändras än vinerna med åren som går.. Precis som den där tavlan är skittrist efter 5 år på väggen eller den där gitarrstärkaren som låtit så sjukt bra 3.45 in i favvolåten i alla år och som jag nu somnar till.

  Times they are a-changing.

  P.

  SvaraRadera
 2. Tror det är dags för Birk att ta nästa steg på kiwi-stegen. Kila iväg och köp dig en Pyramid Valley Calvert Pinot 2008 och du är åter på banan ;-)

  MVH

  Niklas

  SvaraRadera
 3. Problematiken känns bekant. Den här kanske:

  http://www.vinstocken.se/vin/pinot-noir-block-b-4142.html

  Någon som testat?

  SvaraRadera
 4. @Niklas, ser att Pyramid kostar mer än dubbelt mot vad Voss gör, ja det kanske är dags att gå upp ett snäpp, eller två. Rippon pinot är på den nivån - och den är ju bra (eller... måste prova den snart igen ;) ) Otago har ju lite svalare stil jmf med Martinborough. @Finare, Schubert är testad för ett par år sedan, bra, men inte världens bästa pinot väl? Kiwi-pinot är ju bra, men det blir ofta för mycket av allting tycker jag, eller vad säger ni? Jmf med Bourgogne alltså.

  SvaraRadera
 5. Visst är den dubbelt upp i pris men för att du inte ska tappa tron på NZ-Pinot så behöver du en stor Pinot!

  Dessutom, om nu kylan är min din grej, så är det Waipara du ska jaga. Börja med Pegasus Bay's 2007:a!

  Niklas

  SvaraRadera
 6. Har köpt en flaska av årgången 2012 som skall provas. Ser fram emot det! Kanske gör sig detta vinet bäst att drickas i måttliga mängder. En flaska kanske räcker?

  SvaraRadera