La Mouline är mörkt röd i färgen med lite ljusare kant. Doften har egentligen inga likheter med La Chapelle. Här är det mörkrost som gäller, faten ligger på i hundraåttio, med mjölkchoklad, kaffe och fudgekola. Parkervin är inte riktigt min smak, är min första tanke. Syrahkaraktären, som jag har lärt mig, med kryddor av färsk rosmarin och viol, lyser med sin frånvaro. Men under kvällen växer vinet och det är svårt att inte charmas. Violen, lite menthol och rökiga aromer finns där någonstans och jag har inte provat ett sådant här kraftfullt vin, med tanniner som är så omlindad i mjuk frukt och fin syra att det är som att dricka sammet. I slutet av kvällen hittar jag rökt korv, vaniljtobak, smällaren Kinapuff och chokladpucko. Tillsammans med mörka skogshallon och björnbär. La Mouline tar slut först av alla flaskorna, så det är väl ett tecken på vilket vin som gick hem mest när vinprovargänget var i farten. Kul att få prova dessa viner bredvid varandra, även om åldersskillnaden gör det lite svårt att jämföra.
Hur var det med La Chapelle 2000? Visst levererar det i doft, men jordigheten (potatisskalen) drar ner intrycket. Men det är i smaken vinet viker ner sig, tunt (väl slankt) och alltför hög syra gör det lite obalanserat. Men visst finns här ceder, cigarr, russin, choklad och rökt kött. Dock inte samma klass som 97:an. Alain Graillot 2005 är fortfarande ungt, mycket friskt och mycket druvkaraktär av svartpeppar, viol, rosmarin, lagerblad, men väldigt parfymerat jämfört med de andra vinerna. Och tunnare i kroppen och med lite gröna toner. Mayu är ju ett budgetvin, som jag hyllat förut. Men i det här sällskapet var det med som ett referensvin.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar