lördag 14 maj 2011

Tenuta delle Terre Nere, Prephylloxera La Vigna di Don Peppino 2007

Före vinlusen, det vill säga oympade stockar, 140 år gamla, Etna, lavajord, druvsorterna nerello mascalese och nerello capuccio. Här är det unika saker - och det saknas referensramar för mig när det gäller liknande viner. Så hur fan beskriver man ett sådant vin? Jo det får delvis bli med sedvanliga uttryck (tanniner, fruktaromer, syra, osv), men också jämförelse med andra viner, som jag känner till. Vilket är lite synd för vad är det som gör Etnaviner så unika? Hur peka ut ett vulkavin i en blindprovning... Ja dessa frågor kanske få besvaras en annan gång (när fler viner har provats;), nu vill jag bara förmedla hur bra jag tycker det här vinet är - för det är riktigt bra.
Färgen är röd, transparent och med vissa rödbruna nyanser. Doften är omedelbar med jord, aska, nypon, läder, örter, kryddor, båthus, tjära och rök. Vinet utvecklar stalliga aromer, timjan, torkad frukt, fat, kaffe, romrussin, katrinplommon och dyig insjö. Smaken är slank, men samtidigt ganska krallig, med gott om tanniner, markerad syra, körsbärsfrukt, nypon, salmiak och kakao.
Känns lite enkelt att brassa på med aromer och nämna att associationerna går till nebiolo och också till amarone (romrussin, torkad frukt), men vinet visar upp en koncentration som indikerar fullmogna och senskördade druvor och helt klart strama nebbadrag. Vissa menar att de blå druvsorterna från Etna blandar pinot noir och nebbiolo, och visst varför inte. Det är aromatiskt och kryddigt, med apelsinlika syror och gott om tanniner, men jag får även kopplingar till sangiovese och en utvecklad brunello di montalcino. Oavsett, så är Tenuta delle Terre Nere Prephylloxera 2007 ett riktigt bra vin, utvecklat, men antagligen med flera år på nacken. Att det kostar närmare 600 kronor gör absolut ingenting - 1,5 hektar vingård och jävligt unikt - hellre detta än överprissatt bourgogne eller bordeaux. Måste också passa på att tacka Finare Vinare, Billigt Vin och Italienska Viner för att jag fick upp ögonen för Etna.
Mer info här om producenten
Prephylloxera La Vigna di Don Peppino 2007: 4p av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar