lördag 11 februari 2012

Fonseca's Vintage Port 1977, 100-poängare?

Hur smakar en hundrapoängare? var temat för gårdagens vinprovning med polarna. Uppställningen var Castello dei Rampolla 2006 mot Monsanto ill Poggio Riserva 2006 samt Churchill's LBV 2003 mot Fonseca Vintage 1977. För Chiantivinerna går det kort nämna att Monsanto piskade Rampolla rejält - mer koncentration, mer kraft och mer färg, mer av allt helt enkelt. Ungt och stram toscanare som behöver minst fem år till, känns det som, men som ändå visar upp en härlig körsbärsfrukt med tydlig kakao, salvia och cedertorrt slut (Rampolla är dock inget dåligt vin). Churchill's var mer med som referens än egentlig utmanare, men var helt okej men ganska eldig smak och tunn frukt. Fonseca visade upp en helt annan dimension. Färgen är ljus brunröd/brunorange med lite grumlig nyans. Det behövs rejält med luft för att lyfta vinet ur sin 35-åriga källardvala. Här finns kryddig, nötig doft blandat med härligt torkad frukt, rosblad, choklad, tobak och cigarrlåda. Smaken är söt, men inte alls kladdigt utan med härlig röd frukt gör att smaken nästan känns slank, med peppriga toner mixat med choklad, torkad frukt, hallon, kola och lakrits. Elegant, komplext och smakrikt. Ja, så smakar en 100-poängare (Wine Spectator).
Fonseca's Vintage 1977: 5p av 5

4 kommentarer:

 1. Det är tveklöst den bästa av '77:orna, faktiskt den enda av dem alla som kan mäta sig med floden av storheter från 1970. Kul att man kunde köpa den för futtig 197:- på bolis 1993, ett kap mist sagt (alla mina 12 är tyvärr slut, den sista gick i nu i augusti).

  SvaraRadera
 2. Winepunker, ha ha 197 kr! Tyckte 1200 var okej pris (auktion)... Har några Taylor 1994 (också 100-poängare), någon som testat?

  SvaraRadera
 3. 77:orna från Taylor och Graham är inte dåliga de heller och priserna var i samma division som Fonseca - tur att man köpte på sig en ansenlig mängd - eller.... Hittar sällan goda tillfällen att öppna en flaska. Lagret bör räcka till 100 årsdan. Fonseca´s 1970 var dock av en annan klass - de bästa jag druckit - "so far".

  SvaraRadera
 4. Har provat Fonseca's -66 och -70 några gånger; båda lysande viner. Moget portvin tycker jag fortfarande hör till de med störst "upplevelse-per-krona"-faktor, även om man tvingas köpa dem på auktion och inte själv lagrat i 20 år...

  SvaraRadera