söndag 29 juli 2012

Montirius Confindentiel 2005

Inga större förväntningar, då tidigare prov för ett par år sedan var för mycket av allt och lite eldigt (15 %). Men med ett antal år på nacken så har delarna fallit på plats. Färgen är mörk röd och inga mognadstecken. Doften är med från första stund och växer med luft och tid. Här finns mörk frukt som björnbär, svartvinbärsnickel och katrinplommon. Till det kommer rökt kött, svarta oliver, jord, vaniljtobak, ceder, te och fruktpaj. Smaken är fyllig med bra syra och rejält med tanniner. Nedslipande, pulvriga och tydliga. Här finns grusiga mineraler som ger plus i min bok. Riktigt bra vin som börja ge ifrån sig grenache och mourvedre-markörer av klass.
Montirius Confindentiel 2005: 4p av 5

3 kommentarer:

 1. Guran i vinkällaren30 juli 2012 07:28

  Instämmer helt med din not. Tror faktiskt att många 05:or börjar visa sig från sin bästa sida från distriktet - i alla fall av dem jag köpt.

  SvaraRadera
 2. Guran, helt klart ett helt annat vin med lagring. Impad av den mörka o unga färgen oxå, säkert tack vare stor del mouvedre. Men jag håller le clos som bättre.

  SvaraRadera
 3. Guran i vinkällaren31 juli 2012 16:08

  Jag gillar själv hela portföljen av deras rödviner. Intressant blir när de är "väl" mogna och ev. tretiärtoner visar sig - då får man se vilket vin som är mest elegant och komplex. Ett fint exempel på god utveckling - Barall´s "Valinière" 2005 - snacka om ha ha kommit ut ur "tunneln".

  SvaraRadera