lördag 10 januari 2009

Côte Rôtie Fortis & Château de Rochemorin 2006

Cote Rotie Fortis 2004 från Domaine du Monteillet exploderar i typiska syrahtoner av peppar (rosépeppar och svartpeppar), och jag associerar nästan till mentol i det första intrycket. Fatkaraktären är tydlig men inte besvärade, det finns gott om rökiga toner som salami och gummi. Häftigt! Smaken är fruktig (hallon och mörka bär, björnbär) med tydlig strävhet. Rosépepparn finns där men även lakrits, (typ fishermans friends), viol och enbär. Köttigheten ligger i bakgrunden. Går att lagra men är god redan nu (färgen är röd med rödbrun kant). Vinmakare är Stéphane Montez, en av de yngre i regionen, och som ofta tagit över från sin far. Montez gillar att använda mycket fat. Hans toppvin är Grand Place där 30-40 månader på ekfat inte är ovanligt. Fortis har säkerligen legat 18-20 månader. Efter ett par timmars luftning öppnar vinet upp sig och blir mer elegant och harmoniskt. Till älgsteken, som är kryddad med bland annat enbär, sitter den som en smäck!
Côte Rôtie Fortis 2004: 3,5 p av 5

Château de Rochemorin 2006 från Pessac-Leognan är mycket friskt och rökig. Grapefrukt och krusbär och limesaft. De rostade faten går inte att missa och det finns tydliga vaniljtoner, nötter och en aningen tropisk frukt. Till chevretoasten går den alldeles utmärkt. Fortfarande ung, går att lagra. Bra vin för knappt 150 spänn på bolaget.
Château de Rochemorin 2006: 3,5 p av 5

Kompisen M har tagit med en söt (men frisk) muskat från Piedmonte, Nivole från Michele Chiarlo. Aromatisk och blommig, aprikos och fläder i doften. Smaken är lite pärlande och vinet är verkligen läskande. Endast 5 volymprocent (jäsningen stoppas genom snabb nerkylning av musten). Till det kör vi panacotta (passionsfrukt). Gott!
Nivole: 3 p av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar