Lördag kväll 3 feb 2009. Blir bjuden på oxfilé och potatisgratäng hos Anna och Peter ute på Värmdö. Öppnar en Ch Durfort Vivens, Margaux 2001 (cabernet sauvignon 70%, merlot 20%, 10% cabernet franc) som jag haft i deras källare. Dekanterar och luftar ett par timmar före servering. Doften är stor och typisk: svarta vinbär, fat, stall och aningen jordig, en viss buljongkaraktär som avslöjar att den kanske är lite over the hill. Smaken är liknande och taninerna är inte särskilt närvarande, ganska elegant men ganska kort eftersmak och tankarna går till jod. Hade förväntat mig mer, men maten var kanon...
Chateau Durfort Vivens 2001: 2,5 p av 5
Dagen efter bjuder de på köttfärsfocaccia, recept av Karin Fransson (Hotell Borgholm). Till det öppnar vi en Voss Estate pinot noir 2005, Martinborough Nya Zeeland. Träffade vinmakaren och ägaren Gary Voss på bröllopsresan för ett par år sedan så vinet har en extra plats i vinhjärtat. Vinet är mycket fruktigt med kryddighet och pinot noir-karaktär. Jag hittar jordgubbar, fat och aningen lingonsyrlighet, men även ingerfära och cola och fat. Saknar lite struktur och tanniner och blir lite för eldigt och nya världen-söt för mig. Men Martinborough pinot är mer syltig är tex Central Otago, Nelson eller Marlborough som har lite kyligare klimat. Helt godkänd, men 2006 har mer kraft och har ju vunnit guld på Wine Challange i London. Väntar på att 2007an dyker upp på bolaget snart, tyvärr knappast under 200 kr längre, som 06an och 05an såldes för.
Voss Estate 2005 pinot noir: 3,5 p av 5
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar