lördag 26 december 2009

Poliziano Vino Nobile di Montepulciano 2006

85 procent sangiovese, resten merlot, canaiolo nero och colorino. Ståltanksmaceration och jäsning, lagring på fat 14-16 månader. Producenten tillhör de som leverar med jämn och bra kvalitet för de mesta, inte sällan i modern stil (mycket frukt och fatkaraktär). Vino Nobile di Montepulciano för 189 kr, till rostbiffstek som serveras av föräldrarna i kväll ... Direkt ur flaskan och i glaset. Färgen är röd till mörkröd. Doften är ung, fruktig och med tydlig limlåda och målarfärg. Här är det nya fat som gäller, mörk choklad, körsbärskärnor, örtighet och lite saftliknande svarta vinbär - inte helt olik en modern rioja faktiskt. Smaken är snarlik med bra och frisk syra, körsbärsbitterhet och syrliga rönnbär. Det är ganska stramt, men långt ifrån bordeaux-torrt eller jordigt. Lite för modernt för mig, men kanske lite lagring rundar av faten och få vinet i balans? Okej vin, men inte mer. Den andra flaskan får vila ett par år.
Poliziano Vino Nobile di Montepulciano 2006: 3p av 5

3 kommentarer:

 1. Tack för påtitten. Detta vin står på agendan för en montepulcianoprovning om ett par dagar. 2001 av detta vin var sanslöst bra, om än långt från moget, och tog en Castello di Fonterutoli från samma år i en blindprovning i våras som jag anordnade för ett par vänner. Jag tror på innemot tio år i ryggläge för detta vin.

  Mr J

  SvaraRadera
 2. Ahh se där ett vin för en Montepulciano-älskare som mig själv. Funderar på att köpa några fina flarror och lägga på hyllan några år - det vill säga om du inte kan rekommednera något annat i samma skola och pris.

  SvaraRadera
 3. Mr J, kan tänka mig att det här vinet behöver ryggläge i flera år. Det var inte dumt att dricka nu (modernt och mkt frukt, dock kom tanninerna fram under kvällen - dracks under ett par timmar), men faten var lite för påklistrade nu.

  Johannes! Så det är Montepulciano som du går igång på ... Tror du ska lita på Mr J o köpa ett par av detta (bra årgång!). Från närområdet Chianti kommer två som tål flera års lagring: Fonterutoli (nr 32229) 149 kr, och Villa Cafaggio (nr 22817) 145 kr.

  SvaraRadera