fredag 8 januari 2010

Kalifornien - vart är vi på väg?

På spåret, lammstek och ett glas rött - fredagsmys - och vart är vi på väg? Färgen är mörkt blåröd nästan blålila. Doften är stor, maffig, fruktig och generös. Det är viol, grafit, bränt gummi, och kokos från de 19 månaderna på franska ekfaten. Det är varm karaktär med lite syltiga björnbär, mörka plommon och svarta vinbär.

Smaken är fyllig, koncentrerad och med hög och frisk fruktsyra. Det är läskande och tanninerna finns där i bakgrunden. Svarta vinbär, kaffe, svart te, mörk choklad, lite jordigt och med franska färska örter. Det är mer fruktigt än stramt, även om Systembolaget klassar den som stram. Det är fortfarande ungt och enligt Wikipedia kan viner gjorda på druvan tåla lagring upp till 20 år. Kanske inte det här, enligt mig, men absolut 4-5 år till. Det är typiskt nya-världen-fruktigt, men balanserat och inte jolmigt alls. Eftersmaken är lite kort, men det är mycket vin för pengarna - 119 kr - rea på bolaget (6 flaskor kvar i Kållered i skrivande stund).

Druvan härstammar från södra Frankrike, men odlas främst i Kalifornien och Australien. Det är en korsning mellan peloursin och syrah, kallas också Durif. Producenten kommer ursprungligen från Schweiz och heter Hans Nef. Egendomen ligger i distriktet Paso Robles. Dags att dra från första klass eller dressinen? Rätt svar: Vina Robles Petite Sirah Jardine 2005. Och det här är mycket vin för pengarna - både kvalitets- och smakmässigt.
Vina Robles Petite Sirah Jardine 2005: 3,5 p av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar