fredag 11 februari 2011

Xavier Côte du Rhône 2009 inte så dåligt till slut

Xavier Vignon Côte du Rhône 2009 har fått 91 poäng av Parker. Vinmakaren Xavier är uppskriven, främst i USA. Hans CdP har levererat - modern tappning och ganska mörk i färg och frukt (relativt stor del mourvedre ska visst vara hemligheten). Men när jag öppnar den vanliga Côte du Rhônen så undrar jag vad Parker provade för vin. Färgen är det inget fel på, mörk blålila färg med fin lyster. Doften däremot öppnar med jästa bär, skumbananer och beaujolais noveau-parfymerad känsla. Inte alls det jag hoppades på. Visst finns det kryddiga/peppriga toner, viol och örter, och även hallon/lakrtis-mix. Men det är för tokungt nu. Malolaktiska aromerna ligger på för mycket. Smaken däremot är slank med lagom kropp och härlig frisk, fruktig syra - som verkar var kännetecknet för 09:orna. Tillsammans med tydliga (lite bångstyriga) tanniner som ger smaken balans. Skumbananerna försvinner en aning med luft och det kommer fram mer av våt jord, kakao och björnbär. Men helhetsintrycket blir ändå att vinet är för ungt nu (behöver kanske ett halvår till för få bort de jästiga aromerna). Okej vin för 99 kr som togs sig under kvällen. Men inte alls i samma klass som till exempel Saint-Cosme Côte du Rhône (100 procent syrah, som provades för ett par veckor sedan). Druvmixen för Xavier är 60 procent grenache, 20 mourvedre, 10 carignane och 10 syrah. På Wineaccess.com kan man läsa mer om vinet och vinmakarens tankar om skillnaden mellan årgångarna 2007 och 2009.
Xavier Côte du Rhône 2009: 3p av 5

2 kommentarer:

  1. Provade samma vin i torsdags och delar dina smakupplevelser. Men min slutsats är lite annorlunda. Blenden med grenache, mourvedre, carignan och syrah ger vinet en mångfacetterad palett som lockar till både mat och prat.

    100% syrah i Saint-Cosme ger ett komplett annat vin. Tycker jag.

    SvaraRadera
  2. Vinum, visst är det två vinerna annorlunda - och jag håller med dig om mat o prat. Hoppas dock att Xavier-vinet blir lite mer sammansatt med tiden. Men syrorna imponerar, vilket gör att jag ser fram emot fler 09:or :)

    SvaraRadera