lördag 26 februari 2011

Baumard Cremant 06 & Palmer 02

Cuvée Millesime Tirage (Cremant de Loire) från Domaine Baumard har vunnit mot äkta champagne, enligt importören Origo Wines. Då var det årgång 2004, nu handlar det om 2006. Druvblandningen har jag inte hittat någon info om, men antar att det är chenin blanc och chardonnay. För att få lite referens öppnas även en Palmer & Co Brut 2002 (pinot noir och chardonnay). Baumard har en mycket ljus gul, nästan vattenklar färg. Doften är diskret, purung av gröna äpplen, med viss aromatiska drag, och piggelin-päron, örter, grapeskal, mineral (våt sten) och aningen jästbrödiga toner. Smaken är mycket frisk och ren med bra mousse - om än lite stickig karaktär som drar åt sura krusbär - grapefrukt, citron/honungskarameller och örter.
Palmer 2002 kommer i gul färg och väl utvecklad doft av rostat bröd, nötter (valnötter, hassel) och tydlig mineralkaraktär av flintasten, krita och ostronskal samt blodgrape och bokna röda äpplen. Smaken är krämigare, mer utvecklad karaktär med valnötter (tänk Semifreddo) med ren frisk och balanserad syra. Vinet har flera år kvar, men är god att dricka nu. Matchampagne.
Visst är Baumards Cremant ett bra vin, men kommer inte upp till Palmer, vilket inte var väntat. 169 kr för Loire-skumpa och 267 kr för Palmer (nu årgång 2005 på bolaget).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar