lördag 15 oktober 2011

Roger Perrin & Alain Graillot

I kväll, köttgryta kryddad med allehanda franska örter. Till det en chateauneuf-du-pape 2006 från Roger Perrin samt en ren syrah från Crozes Hermitage - Alain Graillot 2005. Roger Perrin har röd färg med orangebrun kant. Doften är tydlig med lavendel, orientaliska kryddor, grus och örtiga aromer som drar till grönt te. Här finns till en början också hallonfrukt och smörkola, det sistnämnda avslöjar eventuell lite fatlagring (?). Smaken är ganska stram och frukten är inte särskilt framträdande - här spelar kryddor och grusiga tanniner, men viss malörtsbitterhet första fiolen. Hallon- och lakritsbåtarna som brukar visa upp sig i ungdomen har fått lämna mer plats åt lagerblad, timjan och rosmarin, även om det finns drag av salmiak. Vinet är kraftfullt men ändå med slank känsla och bra syra - långt ifrån slappt och fruktbombigt. Alkoholen är på 15 procent och det känns inte. Bra gjort, och definitivt ett vin för mat - inte att vinna tävlingar. Tidigare bloggat här.
Roger Perrin Chateauneuf-du-Pape 2006: 3,5p av 5

Alain Graillots Crozes Hermitage 2005 kommer i en annan tappning. Färgen är djupare, mörkare, rödare toner. Doften är mer blommig, med viol, vitpeppar, rökta charkvaror och spiskummin. Tidigare har jag känt våt kartongaktiga drag, men inte i kväll - här är det fräscha dofter (om rökt kött är fräscht?) rakt igenom. Gruset och och krossade stenar hittas också, ja Graillot är riktigt bra. Smaken är fyllig, balanserad syra med tydliga strama tanniner och skön bitter malörts-slut - vinet har flera år till, men det finns en begynnande torr känsla som gör att man borde nog dricka snart - om man ska slippa risken för buljongtoner. Men faten är väl intergrerade, här är det inga smörkole- eller vaniljtoner. I kväll viner Crozes Hermitage över Chateauneuf-du-Pape. Tidigare provat här.
Crozes Hermitage, Alain Graillot, 2005: 4p av 5

2 kommentarer:

  1. Graillot låter ju riktigt gott, men nog borde väl 2005an ha många år kvar i högönsklig välmåga? Sist jag drack en Graillots Crozes var den 13 år, och den var på intet sätt på väg utför. Fast det är klart att det varierar hur mogna vi vill ha våra viner.

    SvaraRadera
  2. Gôut, ja du har rätt, handlar nog mer om vad man gillar eller inte. Graillot har säkert flera år till innan den "dör". Jag har inga större referenser om hur länge vinet står sig. Har provat gamla årgångar för länge sedan, och det jag minns är att vinerna får väldigt köttig bouquet när de blir lite äldre - inget som jag gillar direkt. Men det kan också beror på vilken årgång det är, 2005 är riktigt bra. 2006 däremot räcker inte till (varken nu eller senare...): http://birkomvin.blogspot.com/2011/07/crozes-hermitage-2006-alain-graillot.html

    SvaraRadera