torsdag 30 juli 2009

Domaine Roger Perrin CdP 2006

"The new star of Châteauneuf-du-Pape", enligt Robert Parker, står det på Perrins webbsajt. Drygt 70 procent grenache, cirka 15 procent syrah, resten är mouvedre, cinsault, clairette mfl druvor. Musten kyls ner tilll 17 grader innan jäsningen sätter igång och lagringen sker både på stora och små ekfat, samt ståltankar. Färgen är klar, röd och ganska ljus, man ser igenom glaset. Kanterna avslöjar att vinet fortfarande är ungt. Doften säger heller inte så mycket i början (brydde mig inte om att dekantera ...) utan vinet är knutet men öppnar upp sig efter hand. Det finns typiska drag av vitpeppar, lagerblad, enbär, lakrits och franska örter. Frukten består av skogshallon och björnbär. Mineralitet i form av grusdam, snus och lite jordiga drag och det finns även lite fatkaraktär i form av nougat. Smaken går också i grusdammets tecken, det är strävt och stramt som jag gillar. Visst är det knutet och behöver flera år till i viloläge (fem år enligt producenten). Vinet är fylligt och fruktsyran balanserar tanninerna bra. Just friskheten och avsaknaden av allt för syltig frukt ger ett plus i kanten. Ser fram emot resterande flaskor om ett par år. Vinet kostade 199 kr när vinet släpptes i december 2008 (tror jag) - mer än prisvärt. Finare vinare och Frankofilen har också provat ...
Domaine Roger Perrin Châteauneuf-du-Pape: 3,5p av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar