söndag 1 februari 2009

Neudorf, Montirius och Taylors

Getostsallad med rostade pistagenötter, renstek och blåmögelost passar superbra till Neudorf chardonnay 2006, Montirius Le Clos 2005 och Taylor's Quinta Vargellas 1995, eller tvärtom om man vill. Det var i vart fall kombinationen igår kväll när N, Å och J var på besök.

Neudorf chardonnay (En av de bättre chardonnayproducenterna på Nya Zeeland, ursprung Nelson på sydön) har stor doft, tydliga rostade ekfat, citrusfrukter som grape och mandarin. Popcorntoner och jasminblom finns också med. Vinet är medelfylligt, mycket fruktigt med rostade fat, grape, tropisk frukt och nötter, där tankarna går till vit choklad och Toblerone. Hög och balanserad syra, strålande vin med nedsatt pris (185 kr) på Systembolaget.
Neudorf chardonnay 2006: 3,5 p av 5

Le Clos 2005 från Domaine Montirius, Vacqueyras, har en mörkröd färg, med rubinröd kant. Medelstor doft av björnbär, lite röktkorv, lakrits och kryddor som rosmarin och timjan. Vinet har inte fatlagrats (jäst och lagrat på cementtankar) och druvorna (grenache/syrah 50/50)är biodynamiskt odlade. Här är det terroir och druvor till hundra procent. Doften går igen i smaken, smaken är ung, fruktig med björnbär, peppar, lakrits/hallonbåtar, svarta vinbär, aningen nötig jordig ton med markerad strävhet. Fortfarande ung och lite knuten. Gillar det här skarpt, "endast" 170 kr och vinet kommer att bli bättre med lagring ... Privatimport från Franska Kvalitetsviner.
Le Clos 2005: 3,5 p av 5

Taylor's Quinta Vargellas 1995
, på halvflaska (vingårdsbetecknad vintage port, som görs vid lite sämre år än de klassiska vintageåren) har mycket mörk röd färg. Stor doft av fikon, russin och fat, aningen limkänsla till en början, men den försvinner efter ett tag. Med luftning kommer nougat, rosor och romrussin. Smaken är koncentrerad, fyllig, söt och doften kommer igen. Ett komplext vin. Mycket fällning i flaskan, men vinet är fortfarande ungt och går att lagra ytterligare tio år. Port när det är som näst bäst. Nedsatt pris på bolaget.
Taylor's Quinta Vargellas 1995: 4 p av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar