måndag 6 juli 2009

Carrick Chardonnay 2006

Chardonnay från Nya Zeeland är bortglömt, tycker jag. För det mesta är det sauvignon blanc eller pinot noir som det snackas om, eller så hör man ibland lite hejarop från Hawkes Bay och deras bordeauxblends eller syrah från Gimbletts Gravels. Men jag tycker chardonnay funkar strålande från Nelson eller varför inte som kvällens vin - Central Otago. Carrick Wines ligger i vindistriktet Bannockburn, i Central Otago. Chardonnay lagras 12 månader på franska ekfat (15 procent nya) och det är handskördat och naturliga jäststammar. Färgen är ljusgul och doften är stor med typiska drag som smörkola, rostade ekfat, rostade valnötter, majskolvar och den lite typiska jasmintonen som jag oftar hittar i Nya Zeeländska chardonnay. Det finns även en aningen rökig mineralton - härligt! Vinet är inte för fläskigt som till exempel en del Kaliforniska eller chardonnay från Chile kan bli. Här är det lite mer finstämt och det finns grapefruktskal i både doft och smak. Smaken är rejält frisk och lite fet. Frukten är härlig och vinet är balanserad - tonerna från doften kommer igen på bred front. Alkoholen är modiga 14 % men det stör inte nämnvärt. Smakrikt med citronsyrlig avslutning! 199 kr och kan lagras enligt producenten - och varför inte syran finns definitivt.
Carrick Chardonnay 2006: 3,5p av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar