lördag 24 juli 2010

2 x södra Frankrike

Provence i juli är sol, hett och bilköer. Dagarna spenderas på stranden, kvällarna på restaurang eller i huset i bergen. Bara ett vingårdsbesök, Domaine de la Croix. En hel del rosé, alla med "rätt" laxrosa färg och med avsaknad av godissmak. Här kommer några noteringar direkt från minnet.

Domaine de la Croix iirrréstible 2007 är en blandning av syrah och grenache, ingen fatbehandling och stockarna är relativt unga (omplanterad vingård). Färgen är mörkröd, doften är stor, fruktig och med igenkännande rökighet i form av bränt gummi. Björnbär, plommon och sötlakrits med kryddig fruktig smak gör den perfekt till grillade biffar. Välgjort för 10 euro, men ingen större personlighet - precis som vingården som är hypermodern och kringförsäljning. Gör bra krispigt vitt, men även överekad röd prestige, rosén hoppade jag...


Vieux Chemin är en chateauneuf du pape från 2007. Vingården är Château Fargueirol, men jag hittar ingen webbsida eller nyttig information, så kan inte skriva så mycket mer än det som står på ettiketten: grenache, syrah, mourvedre och faktiskt bara 13,5 % alkohol. Och vinet är heller ingen fruktbomb. Här är kryddasken helöppen med peppar, lagerblad, enbär och brända toner av gummi, vedträ. Syran är frisk, tanninerna är på plats, men det saknas lite frukt, och känns nästa för aromatiskt/kryddigt. Lite oldschool? 14 euro på stormarknaden Le Clerc.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar