fredag 9 juli 2010

Le Cigare Volant 2005

En klassiker från Bonny Doon, Châteauneuf-du-pape-blandning av grenache, mourvedre och syrah. Alkoholen är på 13,5 %, så här är det ingen risk för California-sylt, eller? Färgen är mörkt röd, med rödbruna slöjor som sticker fram när man snurrar glaset. Doften är återhållsam till en början, men efter hand kommer det fram, vitpeppar, lagerblad, hallon, lakrits, jord och viol/lavendel-örter, och aningen eukalyptus. Smaken fyllig med fräsch syra och nedslipade tanniner. Inget kraftpaket, men härlig frukt, balans och skön kärnbitterhet i slutet. Smakrikt och faktiskt inte så långt från äkta sydfransk vara. Ingen överdådig frukt, mer elegans och om jag ska gnälla lite så saknar Le Cigare Volant lite djup och koncentration. Bra att dricka nu, men håller säkert ett par år till.
Le Cigare Volant 2005: 3,5p av 5

3 kommentarer:

 1. Kul att du provat denna! Jag har druckit 2003an vid ett par tillfällen, och alltid gillat den relativt komplexa USA-stilen med tydlig Rhone-inspiration. Har du provat 2003an? Kan du jämföra med 2005? MVH
  Vintresserad

  SvaraRadera
 2. Vänta tills den är i 10-årsåldern. Min låda ligger fortfarande osprättad. Dricker äldre "cigarrer" justnu.

  SvaraRadera
 3. Sorry för sent svar... nä har inte provat 03an och inga äldre versioner av vinet. Men var impad av den europeiska stilen.

  SvaraRadera