måndag 26 juli 2010

Varför ska man dricka bourgogne?

Ja, den frågan har jag ställt mig ett par gånger. Pinot noir är den mest förföriska druvan - när den är som bäst. Samma druva gör förfärliga viner - när den misshandlas. Louis Jadot Bourgogne Couvent des Jacobins 2007 för 115 kr, är ett sådant exempel. Tristare, intetsägande och överprisat vin är svårare att hitta, eller? Färgen är ljusröd, med orangea stick och mycket ljuslila kant. Doften är inte alls druvtypisk, förutom någon obestämdbar kryddighet (eller är den det i denna prisklass?), jordig, lingonkvist och rönnbär. Smaken är slank, sirligt/syrligt och kärv. Lingon och körsbärskärnig utan karaktär med lite bitter jordighet. Håller med Finare Vinare, ett vin ska sågas när det är befogat. Nu är 2008:an ut på hyllorna - är den bättre månne .... Kontrasten mot gårdagens kiwi-pinot är gigantisk, prisskillnaden är typ 30 kronor. Ja varför ska man dricka bourgogne?
Louis Jadot Bourgogne 2007: 1p av 5

2 kommentarer:

 1. Birk; ge Jadot's Combe aux Jacques chansen att revanschera sig och återvinna lite värdighet! Knappast en pinne men attans vad bra den är för Gamay och 89 pistoler.

  http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=72348&Butik=0&SokStrangar=R%u00d6DA+VINER%3aFrankrike+-+Bourgogne+-+Beaujolais%3aAlla+storlekar%3a%3a%3a%3a%3a%3a

  I övrigt så håller jag med om NZ Pinot Noir's förträfflighet!

  MVH

  Niklas J

  SvaraRadera
 2. Niklas, tack för tipset. Jadot tillhör inte favoriterna, o jag dricker gärna bourgogne, men i lägre prisklasser så har de oftast inte en chans. Gamay har ju enligt kännarna stor potential, spännande!

  SvaraRadera