Första glaset är tät mörk röd i färgen, men liten antydan till rödbrun kant. Doften öppnar stort med salvia, rosmarin, pinje, tobak, lyxiga fat som ger rostat kaffe och mörk choklad. Här finns också antydan till hästsadel, våt jord och cigarrlåda. Smaken är fyllig, med skön hög frisk syra med klara signaler åt körsbär, vinbär och lite plommonfrukt. Ceder, stall och svarta vinbär går igen. Första tanken: Toscana.
Andra glaset har mörk rödbrun färg. Doften andas utveckling/mognad och här är det bordeaux med stall, svart te, jord (aningen rotfrukter), blyerts, kaffe och läder. Smaken är slank, stram med apelsinlika syror, grus, läder och svarta vinbär. Första tanken: Pauillac.
Tredje glaset har liknande färg, men inte lika djup. Doften är mer återhållsam, men har tydlig utveckling/mognadston med drag av grus, läder, stall, röda bär och aningen örtig doft. Här hittas också ceder, och lite blyerts, eller...
Fjärde glaset är tokmörk av blåröda färger. Doften skriker nya fat, ungdomlig frukt, vanilj, bassets svarta vingummi, rostat kaffe, fruktpaj/plommon, viol och bourbon/bränd kola. Smken är fyllig, koncentrerat, väldigt fruktigt med bra tanniner och bra syra, men det skvallrar om varm årgång/klimat. Första tanken: Ridge cabernet, central coast.
Men om nu sista glaset är Kalifornien, så måste ettan vara en bordeaux? Visst finns drag av det, men vinet skriker ju Toscana. N, "knuffar" mig åt rätt håll, och jag behåller utgångsläget på glas ett, och då måste fyran vara bordeaux... hinner inte riktigt reflektera innan flaskorna kommer fram, men tänker någonstans 2008, östra stranden...
Svar: 1) Mandrone di Lohsa 2001, Maremma 2) Chateau Martet 2000 (100 % merlot, Sainte-Foye, östra Bordeaux), 3) Chateau Le Gay 1999, Pomerol, 4) Chateau Canon-la-Gaffeliere 2008, St-Emilion.
Ja, det var ju kul att jag kunde pricka in Toscana, och resten bordeaux - även om det var med uteslutsmetoden och lite "hjälp". Men att pricka in östra eller västra stranden, kräver lite mer - hittar blyerts, ceder o liknande västra-stranden-markörer, i alla väderstreck i Bordeaux :-). Bäst var nog Mandrone, som andas italienskt lyxåk och förvånansvärt ung och vital för att ha snart 12 år på nacken. Sämst var Canon, med för mycket extraktion och nya fat, visst krävs lagring, men tokfatad plommonpaj är inte min bag (och klart dyrast i uppställningen med sina 557 kr.... Bäst till mat var Chateau Martet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar