Det slår mig att färgen inte visar några tecken på mognad. Vinet skiner av mörkröd färg, med lite lila drag. Doften rymmer en hel del och jag noterar faktiskt ner komplext (inte ofta det händer...) tillsammans med saltlakrits, hallon, rökt kött/bacon, läder, jord/mineral/insjölera, viol, rosmarin, svart/vitpeppar. Smaken är läskande frisk och med luft kommer skön hallonfrukt fram. Tanninerna är avrundande och eftersmaken ger ett nästan salt och torrt intryck (eftersmaken är lite kort om jag ska vara petig). Le Clos (Vacqueyras) från Montiurius är perfekt till kvällens nötstek med svampsås, och imponerar med sina subtila dofter som ibland påminner om bourgogne, ibland om en nebbiolo från Piemonte, för att sedan landa just i sydfrankrike med sina örter, baconfett och mix av lakrits och hallon. Det här var sista flaskan av årgång 2005 och den visar att Le Clos är värd att vänta på (upp till tio år bör inte vara några problem).
Le Clos 2005: 4p av 5
fredag 27 april 2012
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar